Περιοδεία στη Φθιώτιδα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο σταθμό την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου νωρίτερα ενημερώθηκε για τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη στο λιμάνι.
Αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα του 2030.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για 540 έργα με ένα συνολικό ύψος προϋπολογισμού 4,2 δισ. κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διπλασιασμό των χρημάτων που παίρνει η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το ΕΣΠΑ, καθώς από τα 196 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο φτάνει τώρα στα 426 εκατομμύρια ευρώ.
Έκανε αναφορά στο πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο «έρχεται να στηρίξει τις επιλογές της περιφέρειας» όπως είπε.
«Αυτό το οποίο έχετε μπροστά σας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αποτυπώνει το όραμά μας για το πώς βλέπουμε την Ελλάδα μετά, την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Την Ελλάδα της προόδου, την Ελλάδα της ευημερίας. Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία. Θα πρέπει να κάνει άλματα. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πρέπει να πάμε πιο τολμηρά, πρέπει να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Πλησιάζουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πλησιάσουμε ακόμα πιο γρήγορα στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σε μια σειρά από άλλους δείκτες όπου υπολειπόμαστε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οι 4 άξονες του προγράμματος
– Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Με βάση, επίσης, το σχέδιο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει. Έτσι, η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας.
– Στον αγροτικό κλάδο, ήδη κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας και σχεδιάζονται τα φράγματα στο Μπουγάζι Δομοκού και στο Λιβάδι Αράχοβας. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και εξελίσσεται το σχέδιο «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού με 71 κοστολογημένα έργα, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές και αναδασώσεις, μέχρι τις οδικές ενώσεις Ψαχνά-Στροφιλιά και Στροφιλιά-Ιστιαία και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
– Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι. Οι μεγάλες αναπλάσεις περιλαμβάνει την περιοχή που φιλοξενεί την πανελλήνια έκθεση Λαμίας, η οποία μετατρέπεται πλέον σε σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα διοργανώνει mega events, πλαισιωμένο από κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας και θεματικό πάρκο. Την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας σηματοδοτούν οι σημαντικές ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις που ήδη γίνονται, κυρίως στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.
– Παράλληλα, ολοκληρώνονται κρίσιμες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 282 κλίνες, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρώτη φάση θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα. Ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:
Κύριε Περιφερειάρχα, Φάνη, κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Ευθύμη, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κυρίες και κύριοι,
Όντως σας κουράσαμε λίγο, αλλά θεώρησα υποχρέωσή μου -όπως κάνουμε σε κάθε Περιφέρεια για την οποία εκπονούμε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο- να παρουσιάσουμε σε αδρές γραμμές το όραμά μας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος του 2030.
Το σχέδιο αυτό το οποίο κρατάτε στα χέρια σας και το οποίο πραγματικά σας ενθαρρύνω να διατρέξετε, είτε σε έντυπη μορφή είτε να το αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, είναι πράγματι αποτέλεσμα μίας εξαιρετικής συνεργασίας που είχε η κεντρική κυβέρνηση με την Περιφέρεια αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.
Αρχίζουν και οι Έλληνες να ανακαλύπτουν περισσότερο το βουνό το καλοκαίρι σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν. Άρα, πολλές ευκαιρίες ακόμα μπροστά μας. Και βέβαια μια σειρά από άλλες δράσεις εξαιρετικά σημαντικές.
Το Ράλλυ Ακρόπολις, είπα πριν για τον Νίκο Ταγαρά, τον στενοχωρήσαμε λίγο ως Κορίνθιο, αλλά η έδρα του Ράλλυ Ακρόπολις ήταν, είναι και θα είναι η Στερεά Ελλάδα.
Αλλά να πω ότι ο Λευτέρης (Αυγενάκης) εδώ, πραγματικά κάναμε -νομίζω- μία πολύ σημαντική δουλειά και εσείς οι ίδιοι ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το Ράλλυ Ακρόπολις για την περιοχή, δεν χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα.
Κι όχι μόνο για την περιοχή, όταν κάναμε την ειδική μηχανοκίνητη διαδρομή μέσα στο ΟΑΚΑ έγινε ο κακός χαμός. Υπάρχει μεγάλη αγάπη στην Ελλάδα για αυτού του είδους τον μηχανοκίνητο τουρισμό.
Βέβαια κάνουμε και ποδηλατικό τουρισμό, κάνουμε πολλές αθλητικές δράσεις οι οποίες συνδέονται πια και με το τουριστικό μας προϊόν, καθώς θα αναζητούν ολοένα και περισσότερο οι επισκέπτες -Έλληνες αλλά και ξένοι- εμπειρίες.
Και σε αυτές τις εμπειρίες νομίζω ότι η Στερεά μπορεί πραγματικά να προσφέρει πάρα πολλά. Να σταθώ ιδιαίτερα στο χώρο της έκθεσης τον οποίον επισκέφθηκα σήμερα και με τον Περιφερειάρχη και με τον Δήμαρχο. Πολύ σημαντική επένδυση.
Και εκεί το Υπουργείο Οικονομικών κατένειμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντυπωσιάστηκα πράγματι από αυτό το οποίο είδα. Έχουμε χρηματοδότηση, έχουμε χρονοδιαγράμματα, είναι τώρα στο χέρι σας να υλοποιήσουμε το σημαντικό αυτό έργο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Σημαντικότατη παρέμβαση, αναπτυξιακή, αλλά και παρέμβαση αισθητικής ανάπλασης για όλη την περιοχή της Λαμίας, μαζί με το καινούριο κολυμβητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο. Προστίθενται σημαντικές υποδομές στην Λαμία, οι οποίες πραγματικά πιστεύω ότι θα διευκολύνουν πολύ την ανάπτυξη της πόλης συνολικά.
Για τον πρωτογενή τομέα μίλησε ο Γιώργος (Γεωργαντάς). Είναι σημαντικό πια ότι τα ζητήματα των επιδοτήσεων δεν είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο μας τίθεται, διότι υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος τρέχει πια με ταχύτητα και με μεγάλη αξιοπιστία.
Να αναφέρω δυο πράγματα τα οποία λέω συχνά για τον πρωτογενή τομέα: τη σημασία των αρδευτικών έργων, τα είδατε, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και στο εξής στη διαχείριση του νερού.
Θέλω να θυμίσω ότι το 80 και πλέον τοις εκατό του νερού που καταναλώνουμε στη χώρα μας πηγαίνει στην άρδευση και βέβαια το να έχουμε μία σωστή πολιτική ως προς τη διαχείριση του νερού είναι απόλυτη υποχρέωσή μας. Θα επαναλάβω κι εδώ για ακόμα μία φορά κάτι το οποίο είπα και από τις Βρυξέλλες: το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, τελεία και παύλα. Για να τελειώσουν όλα αυτά τα fake news και οι σαχλαμάρες που διακινούνται από την αντιπολίτευση όταν δεν έχουν με τίποτα καλύτερο να ασχοληθούν.
Το δεύτερο που θέλω να πω για τον πρωτογενή τομέα είναι τα συνεργατικά σχήματα. Θα το ξαναπώ, έχουμε δώσει πολλά κίνητρα για τα συνεργατικά σχήματα, αλλά και για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.
Αυτό είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, χρειαζόμαστε οικονομίες κλίμακος στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να δούμε πια τη διαχείριση αυτών των συνεταιρισμών ως πραγματικές επιχειρήσεις.
Κάνουμε πολλά βήματα στον πρωτογενή τομέα, σπάμε το ένα ρεκόρ εξαγωγών μετά το άλλο, αλλά να ξέρετε ότι το μέλλον των ποιοτικών τροφίμων τα οποία θα καλλιεργούνται και θα παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί πράγματι να φέρει την Ελλάδα σε μία σημαντικότατη θέση συγκριτικού πλεονεκτήματος. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πρωτογενή τομέα, την οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε αναξιοποίητη. Παιδεία και Υγεία. Μίλησε και η Νίκη (Κεραμέως), μίλησε και η Μίνα (Γκάγκα). Εγώ χαίρομαι γιατί από ό,τι έμαθα από τη Λαμία, από δημόσιο σχολείο της Λαμίας, ήταν η πρώτη των πρώτων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και βέβαια για εμάς η Παιδεία δεν είναι μόνο τα σχολεία, τα πρότυπα, τα πανεπιστήμια, είναι και η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.05:55 PM
Θα χρειαστούμε καταρτισμένο προσωπικό, κάτι το οποίο ήταν το «αποπαίδι» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμείς το έχουμε αναδείξει και πιστεύω ακράδαντα ότι μία καλή μεταλυκειακή εκπαίδευση μπορεί να δώσει εξαιρετικά ικανοποιητικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει γρήγορα.
Για την Υγεία έχουν γίνει πράγματα, αλλά έχουν να γίνουν ακόμα πολλά. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πέσαμε πάνω στην πανδημία, στάθηκε όρθιο το σύστημα υγείας, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στην Υγεία, και στο ανθρώπινο δυναμικό και στις υποδομές μας. Αλλά για εμένα προσωπικά η Υγεία είναι μία από τις τρεις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας.
Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα προχωρά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα έχει νέα νοσοκομεία με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών όπου πραγματικά πονάνε σήμερα τα νοσοκομεία μας.
Μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Καλύτερες απολαβές για τους γιατρούς. Το ξεχνάμε, αλλά οι πρώτες αυξήσεις οι οποίες έγιναν εντός του πλαισίου της αναμόρφωσης του ειδικού μισθολογίου το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή 1/1/24 ήταν οι αυξήσεις που έγιναν στους γιατρούς: 10% αύξηση στο υγειονομικό προσωπικό συνολικά, ως μια ελάχιστη ανταπόδοση απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους εργαζομένους του για όλα αυτά τα οποία υπέμειναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τέλος, τα θέματα της ενέργειας, για τα οποία πάντα έχω ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Πράγματι πολλοί από εσάς μπορεί να μην γνωρίζετε αλλά είστε πρωταθλητές στην ενέργεια στη χώρα, στην ηλεκτροπαραγωγή, ειδικά από το φυσικό αέριο, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Και θα προστεθούν ακόμα πολλές ΑΠΕ εδώ, στην Στερεά Ελλάδα. Βέβαια, το φυσικό αέριο δεν θα το εγκαταλείψουμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για αρκετό χρόνο, είτε μιλάμε για ηλεκτροπαραγωγή είτε μιλάμε για καύσιμο το οποίο θα καλύπτει ανάγκες θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και ενέργειας για τη μεταποίηση.
Γι’ αυτό έχει τόση σημασία η γρήγορη ολοκλήρωση των δικτύων του φυσικού αερίου για τα οποία σας μίλησε η Αλεξάνδρα (Σδούκου).
Εν κατακλείδι, αυτό το οποίο έχετε μπροστά σας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αποτυπώνει το όραμά μας για το πώς βλέπουμε την Ελλάδα μετά, την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Την Ελλάδα της προόδου, την Ελλάδα της ευημερίας.
Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία. Θα πρέπει να κάνει άλματα. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πρέπει να πάμε πιο τολμηρά, πρέπει να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Πλησιάζουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πλησιάσουμε ακόμα πιο γρήγορα στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σε μια σειρά από άλλους δείκτες όπου υπολειπόμαστε.