Όσο προχωρούν οι έρευνες, συνεχίζονται να έρχονται στο φως, οι δραστηριότητες της ρωσίδας κατασκόπου, γνωστή με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλλα». Ως γνωστόν, η κατάσκοπος πήρε το όνομα ενός μωρού που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 και πέθανε αμέσως.
Από ότι φαίνεται, η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίροβα, όπως είναι το αληθινό της όνομα, είχε βοήθεια από τον δικηγόρο Αλιβερίου Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος, όμως , σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα είπε ότι δεν θυμάται την υπόθεση.
Τι αναφέρει ο δικηγόρος που φέρεται να βοήθησε την κατάσκοπο
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι «Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας».
Ωστόσο ο δικηγόρος Αλιβερίου δεν έδωσε απαντήσεις στο πώς ακριβώς γνώρισε την «Μαρία Τσάλλα», πώς την βοήθησε να βγάλει χαρτιά ή εάν τη φιλοξένησε ποτέ στο σπίτι του. «Προσπαθώ να θυμηθώ, ίσως με πήρε τηλέφωνο κάποιος δικηγόρος από Αθήνα να εξυπηρετήσω πελάτη του, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην επαρχία… δεν θυμάμαι να την φιλοξένησα ούτε να την δήλωσα ως φιλοξενούμενή μου…» είπε ο δικηγόρος, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ούτε έχει επικοινωνήσει κάποιος για την υπόθεση ούτε τον έχουν καλέσει από τις αρμόδιες αρχές.
Χρήσιμες οι πληροφορίες του Δήμου Αλιβερίου
Σε επικοινωνία που είχε το evima.gr με τον Δήμο, η αρμόδια υπάλληλος που είναι υπεύθυνη των εγγραφών στο δημοτολόγιο, ισχυρίστηκε πως η υπηρεσία κάνει άψογα τη δουλειά της και δεν υπάρχει καμία παράλειψη.
Όπως περιέγραψε, η «Μαρία Τσάλλα» προσήλθε έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφεί στο δηματολόγιο ενώ είχε και ληξιαρχική πράξη. «Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε εμείς να αναλύουμε την γνησιότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν μπόρεσε να το κάνει η ίδια η αστυνομία.
Έγω από την πλευρά μου όφειλα να ελέγξω- και αυτό έκανα για ένα μήνα» είπε η υπάλληλος προσθέτοντας ότι η κατάσκοπος είχε και διαβατήριο.Σύμφωνα με την ίδια, η «Μαρία Τσάλλα» μετέβη στην υπηρεσία του δήμου με δύο δικηγόρους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος, κατα την περιγραφή της, εξυπηρέτησε την Ρωσίδα εξηγώντας την διαδικασία στα Αγγλικά και για το απαραίτητο της προσκόμισης μισθωτήριου, το οποίο και παρουσίασε η «Μάρια Τσάλλα» με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής στο δηματολόγιο.
Τι αναγράφει το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος, από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αναγράφεται μεταξύ άλλων, ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ελληνική της ιθαγένεια, η ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας στις 21/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία, ενώ ήταν αγνώστου πατρός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, η μητέρα η οποία φαίνεται στο Πιστοποιητικό Αναστασία Τ., γεννημένη το 1959, φαίνεται να ήταν δημότης του Δήμου Μεσσαπίων έως το 1972, ενώ αμέσως μετά μεταδημότευσε στον Δήμο Αθηναίων.
Πώς δρουν οι illegals
Φως στην δράση της κατασκόπου ρίχνει το γεγονός πως ανήκει στους «illegals». Το «Πρόγραμμα των Παρανόμων» είναι ένα δίκτυο πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Το όνομα αυτό τους το έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν ασχολήθηκαν με την ανακάλυψη κατασκόπων που λειτουργούσαν στο πρόγραμμα.
Στην ουσία, έχουν μάθει να παρουσιάζονται ως πολίτες του κράτους στο οποίο εγκαθίστανται (η Μαρία γνώριζε άπταιστα ελληνικά), και να χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα. Στόχος τους, είναι να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες.
Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσεις των «illegals» σε χώρες της Δύσης. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη Ρωσία και να εγκαταλείψει άρον-άρον τη βάση της στο Παγκράτι.