Την 114 Πτέρυγα Μάχης, (114 ΠΜ) στην Τανάγρα επισκέφθηκαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνύ, μετά το τέλος των επίσημων συνομιλιών τους που διεξήχθησαν χθες στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.
Οι δύο υπουργοί μετέβησαν στην έδρα της 332 Μοίρας Παντός Καιρού, όπου υπηρετούν τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς «Rafale» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Έγινε αναλυτική παρουσίαση και ενημέρωση για το ιστορικό, τη δραστηριότητα και την αποστολή της Μοίρας που διαθέτει τα σύγχρονα «Rafale» και αναδεικνύουν την Πολεμική Αεροπορία ως μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, γεγονός που συμβάλλει στην ευελιξία της εθνικής διπλωματίας και στις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας.
Η συγκίνηση του Γάλου υπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος στη σύντομη παρέμβαση του σχολίασε ότι η δραστηριότητα της 332 ΜΠΚ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας, δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Από την πλευρά του ο κ. Λεκορνύ στο σύντομο αλλά ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό, επισήμανε την εξαιρετική σχέση, επικοινωνία και συνεργασία που έχει με τον Έλληνα ομόλογό του. Μάλιστα επανέλαβε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ο μόνος με τον οποίο έχει τόσο συχνή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γάλλος υπουργός ‘Αμυνας συγκινήθηκε όταν η διοίκηση της 114 ΠΜ του έκανε δώρο μια σειρά από συλλεκτικά χειριστήρια γαλλικών αεροσκαφών που έχουν χρησιμοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία.
Σημειώνεται η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για τα οποία ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media «Τιμητικό αλλά και συμβολικό το δώρο του φίλου Σεμπαστιάν Λεκορνύ .
Η κάσκα του Rafale, επιτρέπει στο χειριστή να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς αυτούς. Ενδείκνυται και για την πολιτική. Συμβολικό και το δικό μου δώρο στον Γάλλο ΥΠΑΜ Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Η Τριήρης ήταν τα ξύλινα τείχη με τα οποία ηττήθηκε ο σκοταδισμός και ο αναθεωρητισμός. Επίκαιρο για τις προκλήσεις στη περιοχή μας και στην Ουκρανία».
Συμβολικό και το δικό μου δώρο στον Γάλλο ΥΠΑΜ @SebLecornu. Τριήρης ήταν τα ξύλινα τείχη με τα οποία ηττήθηκε ο σκοταδισμός και ο αναθεωρητισμός. Επίκαιρο για τις προκλήσεις στη περιοχή μας και στην ????????.
???????????????? pic.twitter.com/hS4y9zfkqN— N Panagiotopoulos (@npanagioto) February 25, 2023
H selfie στο Rafale
Μετά την οικογενειακή φωτογραφία μπροστά στην 332 ΜΠΚ, οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Λεκορνύ μετέβησαν στους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωση της 114 ΠΜ όπου είχαν σταθμεύσει ένα διθέσιο Rafale και ένα Μιράζ 2000-5, χειριστής του οποίου ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε ως Ιπτάμενη από την Σχολή Ικάρων.
Αφού μίλησαν με τους Ιπταμένους και τους Μηχανικούς, οι υπουργοί ανέβηκαν στο διθέσιο Rafale όπου ενημερώθηκαν από έναν Έλληνα κι έναν Γάλλο αξιωματικό για τις επιχειρησιακές δυνατότητές του.
Στο τέλος της ενημέρωσης και της συζήτησης που είχε με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο κ. Λεκορνύ θέλησε να απαθανατίσει τη στιγμή με μια selfie. «Όταν περνάς καλά, το επικοινωνείς με μία selfie. Στο διθέσιο Rafale μετά την ενημέρωση για τις δυνατότητες του. Αξέχαστη η επίσκεψη στην 114 ΠΜ», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισυνάπτοντας τη σχετική φωτογραφία.
Όταν περνάς καλά, το επικοινωνείς με μία #Selfie. Στο διθέσιο #Rafale μετά την ενημέρωση για τις δυνατότητες του. Αξέχαστη η επίσκεψη στην #114ΠΜ.
???????????????? pic.twitter.com/wCs6UUijhY— N Panagiotopoulos (@npanagioto) February 25, 2023
Πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας ανέφεραν ότι το επόμενο ραντεβού των δύο υπουργών αναμένεται να γίνει στη Λωριάν στα τέλη Μαρτίου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στα ναυπηγεία της Naval Group και θα ενημέρωθεί για την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας FDI κλάσεως «Κίμων».
Η σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας
Κατά τις συνομιλίες των δύο υπουργών στην Παρασκευή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
«Απτή απόδειξη αυτής της σχέσης, αποτελούν η απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών «Belh@rra», που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και αυτή των 24 αεροσκαφών «Rafale», δώδεκα εκ των οποίων επιχειρούν ήδη από την Αεροπορική Βάση της Τανάγρας» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη συνεχή παρουσία Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμβάλλουν ασφαλώς στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Την προηγούμενη εβδομάδα το Αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο επιχειρεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατέπλευσε στη Σούδα και συμμετείχε σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η φρεγάτα «Προβάνς» κατέπλευσε πρόσφατα στο λιμάνι του Ηρακλείου στο πλαίσιο εκπαιδευτικού πλου».
Γάλλος υπουργός: Ισχυρή αδελφική η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας
«Οι σχέσεις Αθηνών και Παρισίων είναι συστηματικές, πλούσιες και στενές. Είναι φιλικές και βασισμένες στη μεγάλη εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν» είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.
Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο πρώτος «που του εξέφρασε τη φιλία και την εκτίμησή του κατά την τοποθέτησή του πριν από μόλις εννέα μήνες. Εννέα μήνες και αυξήσαμε πολύ τις συναντήσεις μας. Επισήμως είναι η τέταρτη ή πέμπτη, αν δεν προσμετρήσουμε και τις πολυάριθμές απευθείας συνομιλίες που έχουμε σε εβδομαδιαία βάση, μέσω τηλεφώνου, whatsapp, προφανώς και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας στις διάφορες υπουργικές συνόδους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Πραγματικά είστε ο ομόλογος με τον οποίο διατηρώ τις στενότερες σχέσεις, ένας από τους ομολόγους με τους οποίους έχω τις περισσότερες επαφές και υπάρχει μια ισχυρή αδελφική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο, μοιραζόμαστε Ιστορία, μοιραζόμαστε Πολιτισμό αλλά έχουμε και κοινά ζητήματα ασφάλειας με διακυβεύματα που δεν σταματούν να μας απασχολούν. Αυτή η σημερινή διμερής συνάντησή μας λοιπόν, μάς επέτρεψε να κάνουμε μια αποτίμηση στα διάφορα θέματα της συνεργασίας μας, συνεργασίας προφανώς σε θέματα επιχειρησιακά, ασκήσεων ή συνεκπαιδεύσεων για τα οποία ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν έδωσαν οδηγίες σε εμάς, όπως και στους αρχηγούς των Επιτελείων μας να αυξήσουμε την ισχύ, τον αριθμό και την ποιότητα των ασκήσεων που θα διεξάγονται σ’ αυτήν την περιοχή της Μεσογείου τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επιπλέον θέματα περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ