Την επικαιρότητα της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μονοπώλησε όπως ήταν λογικό η παραλίγο κρίση με τον Παύλο Πολάκη και το αντάρτικο ωρών που σήκωσε για τη μη υποψηφιότητα στα Χανιά του πολιτικού του φίλου Μιχάλη Χαιρετάκη.
Το εν λόγω θρίλερ συνεχίζεται σύμφωνα με πληροφορίες που θέλουν τον Σφακιανό παρά την υποχώρηση που έκανε να μην έχει λάβει τελική απόφαση για το πώς θα κινηθεί. Φαίνεται όμως πως της περασμένης Κυριακής που ανακοινώθηκε επίσημα το 75% των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, είχε προηγηθεί μια σειρά μίνι εμφυλίων αλλά και εκπλήξεων ανά την Ελλάδα.
Εμφύλιοι που είχαν από ένα βαθύ ιδεολογικό αποτύπωμα (του πώς νοείται από κάθε πλευρά το άνοιγμα του κόμματος), μέχρι τα πιο προσωπικά ελατήρια. Για παράδειγμα, πάλι στην Κρήτη, την πιθανότητα να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Γιάννης Κουράκης δεν την είδαν με καλό μάτι τα μέλη της ΝΕ Ηρακλείου και μάλιστα απέστειλαν και κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή.
Παρά το γεγονός πως και θέση άνδρα κενή υπάρχει για υποψήφιο στην περιοχή και επίσης παρότι η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα θέλει, δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθεί εδώ ο εν λόγω εμφύλιος. «Γενικά θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα αφαιρέσει πολλά περισσότερα από αυτά που πιθανολογείται ότι θα φέρει στον χώρο, πλήττοντας κυρίως το ηθικό πλεονέκτημα και την αγωνιστική διάθεση της οργανωμένης βάσης του κόμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο των μελών.
Για το Λασίθι, η οργάνωση της περιοχής έθεσε αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της βουλευτού Αγγελικής Αδαμοπούλου που μεταγράφηκε από το ΜέΡΑ25 και η όλη ένσταση την εξώθησε να ανεξαρτητοποιηθεί και απ’ το κόμμα αφού αν κατέβαινε στην Α’ Αθήνας δεν θα είχε πολλές ελπίδες. Στην Κοζάνη εξελίχθηκε ο επόμενος εμφύλιος. Εδώ το θέμα ήταν η υποψηφιότητα του Γιώργου Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά και άσπονδου εχθρού του τέως προέδρου Νίκου Φωτόπουλου. «Γεγονότα που προηγήθηκαν από την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με αναγκάζουν να αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη συμμετοχή μου σ’ αυτό. Οι λόγοι που με οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση έχουν να κάνουν με αρχές και πρακτικές που στοχευμένα υιοθέτησε η Επιτροπή Συγκρότησης των ψηφοδελτίων για την περίπτωσή μου», έγραψε δημόσια ο Αδαμίδης και παρότι υπήρχε το σενάριο να κατέβει – παρά τις αντιστάσεις διαφόρων εντός κόμματος – τελικά η κίνησή του έκαψε κάθε ενδεχόμενο.
Στα Τρίκαλα δεν κατέβηκε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών της περιοχής, με πασοκικό παρελθόν και διαδρομή σε συλλόγους στη Γερμανία Γιώργος Τσιάκαλος και παρότι για έναν χρόνο έκανε περιοδείες στον νομό. Η οργάνωση έθεσε κι εδώ ενστάσεις με όρους το ισορροπημένο άνοιγμα.
Από την άλλη, η υποψηφιότητα του Σίμου Κεδίκογλου στην Εύβοια πυροδότησε αυτή τη φορά τις ενστάσεις του Νίκου Φίλη και μέρους της Ομπρέλας, αλλά και του πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσουφάκη αφού ο τέως υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε σύμφωνα με τους αντιπάλους του υπογράψει τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ. Τελικά βέβαια ο Κεδίκογλου θα είναι στη μάχη του σταυρού. Εχει σημασία να πούμε πως ακόμη και η εκλογική επιτροπή διευρύνθηκε με μέλη όπως ο Σπίρτζης και ο Φίλης για να ξεμπλοκάρουν ενστάσεις για υποψηφίους σε περιοχές.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»