Μπορεί όλα τα κομματικά επιτελεία να περιμένουν να κλειδώσει και επίσημα με δημόσια επιβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ο χρονικός ορίζοντας της 9ης Απριλίου για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και, συνεπώς, η προοπτική της 10ης Μαρτίου για τη διάλυση της Βουλής, ωστόσο οι διαδικασίες έχουν οριστικοποιηθεί και δείχνουν προς μια εκλογική βραδιά-εξπρές.
Σε αυτήν θα οδηγήσουν τα 20.000 τάμπλετ, τα οποία αναμένεται να σταλούν φέτος στα εκλογικά τμήματα, ανατρέποντας χρόνους και διαδικασίες του παρελθόντος.
Ψηφιοποιημένη διαδικασία για τους δικαστικούς αντιπροσώπους υπήρξε και στις εθνικές εκλογές του 2019, ωστόσο αφορούσε τότε μόνο τα τμήματα Αττικής, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και το 30% των εκλογικών τμημάτων της υπόλοιπης επικράτειας.
Το σύστημα SRT
Εγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότι στην επερχόμενη αναμέτρηση θα καλυφθεί εκτός απροόπτου όλη η χώρα με το λεγόμενο SRT – το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων – εγκατεστημένο σε φορητές συσκευές.
Ως αποτέλεσμα, περίπου μία ώρα αφόρου κλείσουν οι κάλπες, θα υπάρχει πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (στις 20.00, δηλαδή) ενώ ήδη από τις 21.00-21.30 θα βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα για τους πολιτικούς συσχετισμούς με σαφές αποτέλεσμα στο 80%+ της επικράτειας. Με βάση αυτά, απαντήσεις πρόκειται να δοθούν πριν από τα μεσάνυχτα και για τους σταυρούς – την ανάδειξη δηλαδή όσων εκλέγονται.
Αυτό που για πρώτη φορά θα υιοθετηθεί είναι το κυπριακό μοντέλο σε ό,τι αφορά την τακτική επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των συμμετεχόντων και άρα την επίσημη ανανέωση της εικόνας για την αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα γίνει συνολικά τρεις φορές μέσα στην ημέρα, πιθανότατα στις 11 το πρωί, στις 3 το μεσημέρι και στις 7 το απόγευμα, τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.
Τον προεκλογικό «πυρετό» πιστοποιεί στο μεταξύ και η προσπάθεια της ΝΔ να ανεβάσει ταχύτητες και για την τοποθέτηση γαλάζιων αντιπροσώπων σε κάθε κάλπη ανά την επικράτεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι στα σκαριά η δημιουργία λίστας με έως και 40.000 ανθρώπους, ώστε να κληθούν στα εκλογικά τμήματα όταν φτάσει η ώρα.
Ηδη έχει μεταφερθεί από την κομματική έδρα της Πειραιώς προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και από εκεί προς τις τοπικές οργανώσεις το αίτημα να αξιοποιηθούν πρωτίστως όσοι έχουν ζήσει «εκ των έσω» έστω και μία εκλογική διαδικασία. Και προσωπικά ο Μητσοτάκης άλλωστε υπογράμμιζε ευθέως, την περασμένη εβδομάδα από την Αργυρούπολη, τον καθοριστικό ρόλο της οργάνωσης του κόμματος και σε αυτό το επίπεδο.
«Συγκρίσεις» και «διλήμματα»
Σε ό,τι αφορά την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων από τον τόπο διαμονής τους, στην κυβέρνηση απευθύνουν με την ίδια ένταση διπλό μήνυμα, ζητώντας αφενός από όσους το δικαιούνται να εγγραφούν άμεσα στους ειδικούς καταλόγους, αφετέρου από όσους μένουν εκτός της διαδικασίας να μπουν… στο αεροπλάνο για την Ελλάδα.
«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να σηκωθείς από Γερμανία, Σουτγκάρδη, Μόναχο ή Βρυξέλλες (…) Σας το ζητώ γιατί αυτή η εκλογή είναι πιο κρίσιμη από πολλές άλλες» είπε ο Μητσοτάκης από το Μόναχο, διαβεβαιώνοντας τους ομογενείς ότι «θα βάλουμε μπροστά τις οργανωτικές μας μηχανές και θα βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να κάνουν το καθήκον τους στην Ελλάδα».
Οσο κι αν στην ειδική πλατφόρμα καταγράφεται τελευταία μεγαλύτερη κινητοποίηση, η συμμετοχή παραμένει χαμηλή. Ενδεικτική η εκτίμηση ότι ο τελικός αριθμός δεν θα ξεπεράσει τις 15.000-20.000 αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει σε «συγκρίσεις» και «διλήμματα», με χαρακτηριστικές τις επιθέσεις του Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα (και) από τη Γερμανία. «Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι αν «καήκαμε» μία φορά το 2015 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «ξανακαούμε»» το 2023» είπε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»