Σε μία από τις πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2022 διαπιστώθηκε κάποια παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.
Τα απολογιστικά στοιχεία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, είναι ενδεικτικά της παραβατικότητας που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας.
Το 2022 ελέγχθηκαν 59.476 επιχειρήσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και διαπιστώθηκαν 11.871 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν οι αντίστοιχες κυρώσεις. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται σε 32,241 εκατομμύρια ευρώ.
Παραβιάσεις
Το 54,8% των παραβιάσεων αφορούν «λανθασμένους» πίνακες προσωπικού και ωρών εργασίας, το 10,2% αδήλωτη εργασία, 8,7% μη τήρηση υποχρεώσεων, 7,9% άρνηση εισόδου και πρόσβασης, και το 5,8% μη καταβολή δεδουλευμένων.
Οι κλάδοι που κατά κανόνα εμφανίζονται ως παραβατικοί είναι το λιανικό εμπόριο, εστίαση, οικοδομή κ.λπ. Το 2022 οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών, στους οποίους ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο από τον περασμένο Ιούλιο. Οι έλεγχοι για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθούν στους λοιπούς κλάδους στους οποίους επεκτείνεται η εφαρμογή της, αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.
Βάσει των πλέον διαθέσιμων στοιχείων, οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, του επισιτισμού, της βιομηχανίας τροφίμων και των ξενοδοχείων βρίσκονται μέσα σε αυτούς που διαπιστώνονται οι περισσότερες παραβάσεις όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, των εργασιακών σχέσεων αλλά και των όρων υγιεινής και ασφάλειας, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε και κατά την οποία διαπιστώνεται σημαντικά υψηλός αριθμός εργατικών ατυχημάτων αλλά και θανάτων εργαζομένων.
Οι έλεγχοι
Σε οργανωτικό επίπεδο η νέα Ανεξάρτητη Αρχή τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της υλοποίησε μέτρα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της διαφάνειας. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η χρήση tablets για την διενέργεια των ελέγχων, με τα οποία δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου (ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζόμενων) ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στον ελεγχόμενο όσο και στην βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.
Σε οργανωτικό επίπεδο, καταρτίστηκε ο νέος Οργανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκαν τα στελέχη στις νέες θέσεις ενώ επίκειται η μετακόμιση της κεντρικής υπηρεσίας σε νέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
Πηγή: ot.gr