Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι!» και στη Σίσσυ Χρηστίδου για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.
«Στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν ρήγματα που να μπορούν να προκαλέσουν τέτοιους σεισμούς. Τέτοιο μεγάλοι σεισμοί δεν δημιουργούνται οπουδήποτε αλλά σε σεισμογενείς ζώνες, όπως η Τουρκία», είπε αρχικά o καθηγητής.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Υπάρχουν για παράδειγμα δύο μεγάλα ρήγματα, αυτό της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας Ανατολίας. Δεν μπορεί λοιπόν, να γίνει ένας τέτοιος σεισμός στο κέντρο της Τουρκίας γιατί δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα ρήγματα. Ο δυσμενέστερος σεισμός που ξέρουμε στην ιστορία της Ελλάδος είναι το 365 μ.Χ., ο οποίος ήταν 8,2 Ρίχτερ στην Κρήτη με αποτέλεσμα το τσουνάμι που δημιουργήθηκε να χτυπήσει μέχρι και την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια, έχουμε τον σεισμό του 1956».
Για τον σεισμό στην Τουρκία
Αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον σεισμό της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε:
«Ένας σεισμός μπορεί να επηρεάσει τις κοντινές περιοχές σε μια συγκεκριμένη απόσταση. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον σεισμό της Τουρκίας αλλά λόγω της θέσης της, οι σεισμοί είναι συχνοί εδώ. Τέτοιοι σεισμοί υπάρχουν στον ελληνικό χώρο αλλά ευτυχώς συμβαίνουν σε θαλάσσιο χώρο και δεν υπάρχουν τέτοιες συνέπειες.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να φτιάξουμε τα κτίρια με βάση τους αντισεισμικούς κανόνες. Όλη η Ευρώπη έχει έναν κοινό κανονισμό. Ο κανονισμός της Τουρκίας είναι αυστηρότερος αλλά το πρόβλημα είναι τα κτίρια».