Μέσω εταιρείας στην Ελβετία… «κόμβου» μαζικής αποστολής μηνυμάτων στάλθηκαν τα περισσότερα από τα SMS -παγίδα με τα παραπλανητικά links του παράνομου λογισμικού Predator! Αυτό προκύπτει μετά από έρευνα των ελληνικών αρχών που αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» για την υπόθεση των υποκλοπών. Σε μία αναζήτηση των αποστολέων του Predator με τον ίδιο τρόπο που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες περιπτώσεις και μηνύματα υβριστικού, απειλητικού χαρακτήρα ή «δούρειοι ίπποι» για την υφαρπαγή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ηδη μάλιστα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες δικαστικής συνδρομής, ενώ υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των Αρχών Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να βρεθεί ποιοι πλήρωσαν και με ποιο τρόπο τις εν λόγω ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των οποίων έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ότι έχουν σταλεί συνολικά 40 μηνύματα με τον ηλεκτρονικό «κοριό» σε 20 χρήστες. Ομως φαίνεται να υπάρχει σχετική δυστοκία αφού δεν υπάρχουν σχετικές συμφωνίες για δικαστική συνεργασία με την εν λόγω ευρωπαϊκή χώρα για παροχή τέτοιου είδους στοιχείων, κάτι που ίσως συνεκτίμησαν οι αποστολείς των ύποπτων links του Predator.
Νέα δεδομένα
Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα δεδομένα της έρευνας των δικαστικών αρχών αλλά δύο Αρχών (αυτή της Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών αλλά και της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) που συνεχίζουν να εξετάζουν την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό Predator. Σε έρευνες, που φαίνεται να παρουσιάζουν πρόοδο, αντίθετα με την εντύπωση που επικρατεί. Εκτός των άλλων φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί πολλά από τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για τις επαφές, τις διασυνδέσεις και τις συναλλαγές ιδιωτών και κρατικών λειτουργών, για την εμπλοκή της ΕΥΠ, για τις ύποπτες μεθοδεύσεις στο κτίριο των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή κι άλλα.
Κι είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία για τους έξι παρακολουθούμενους (σ.σ. και ανάμεσα σε αυτούς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Α/ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση κ.ά.) που παραδόθηκαν από την ΑΔΑΕ στους πολιτικούς αρχηγούς προ μερικών ημερών, ήταν γνωστά στους δύο εισαγγελείς προ πολλών εβδομάδων μετά από σχετική έρευνα στην ΕΥΠ και στα αιτήματα άρσης απορρήτου. Και υπήρχε ήδη συνεκτίμησή τους με άλλα ευρήματα, προ πολλού καιρού. Στην εν λόγω έρευνα «μυστική» συμμετοχή φέρεται να έχει και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνά τα ηλεκτρονικά ίχνη του παράνομου λογισμικού, ενώ επεξεργάζεται ακόμη τα έγγραφα από έρευνες σε οκτώ σπίτια μνημονευομένων επιχειρηματιών (Ελλήνων και αλλοδαπών) στην υπόθεση των υποκλοπών.
Στελέχη της ΕΥΠ
Οπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» στη μεθοδική έρευνα των εισαγγελέων Αγγελικής Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου φέρεται να έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50 μάρτυρες. Κι ανάμεσα σε αυτούς ιδιώτες που φαίνεται να γνώριζαν τις αρχικές κινήσεις για τη συνεργασία ελλήνων και ισραηλινών επιχειρηματιών προκειμένου να ενεργοποιηθεί το εν λόγω λογισμικό στην Ελλάδα αλλά και να εγκατασταθεί σε δεύτερη φάση η εταιρεία «Intellexa» (σ.σ. κατασκευάστρια και πωλήτρια του Predator στο εξωτερικό) στη χώρα μας με έδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ακόμη φέρεται να έχουν καταθέσει πρόσωπα που γνώριζαν την εμπλοκή στελεχών της ΕΥΠ στις σχετικές συνεννοήσεις αλλά και την «εκμετάλλευση» των δεδομένων του παράνομου λογισμικού στη δεύτερη έδρα των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή. Επίσης στη διάρκεια της έρευνας έχουν καταθέσει τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ, που θεωρείται ωστόσο ότι δεν είχαν συμμετοχή σε αυτές τις ερευνώμενες επιλογές, αλλά και 7-8 αστυνομικοί που είχαν αποσπασθεί στις μυστικές υπηρεσίες.
Οι αστυνομικοί αυτοί θεωρείται ότι ανήκαν σε μία «κλειστή» ομάδα ερευνών υπό τις εντολές μίας πρώην αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών που εξετάζεται αν εκμεταλλεύονταν τα δεδομένα από τη χρήση του παράνομου λογισμικού. Με τις μαρτυρίες τους να θεωρούνται μεγάλης σημασίας. Ανάμεσα σε αυτούς κατέθεσε, μετά από μία μεγαλη περίοδο «σιωπής», και η προαναφερόμενη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συνυπογράφει και τα αιτήματα άρσης απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, τα «ίχνη» της οποίας είχαν χαθεί πολλούς μήνες από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΥΠ. Τέλος υπάρχουν καταθέσεις από υπαλλήλους της Ιntellexa και άλλων εταιρειών που μνημονεύονται στην υπόθεση, όπως και άλλων προσώπων από τα οποία φέρεται επίσης να έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα.
Τελος σε εκκρεμότητα είναι η διαδικασία δικαστικής συνδρομής και συνεργασιών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – με πρόεδρο τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο – για να βρεθούν ποιοι αγόρασαν και κατοχύρωσαν τα εν λόγω domain names που χρησιμοποιήθηκαν στα ύποπτα SMS του Predator. Αρχικά υπήρχαν ενδείξεις για εμπλοκή εκπαιδευτικού χώρου στην Κρήτη, χωρίς όμως επαλήθευση.
ENTYΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ