Η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ενοριών της ισούται με μια αεροπορική πτήση διάρκειας 10 ωρών: από τις Φιλιππίνες ως το Πακιστάν. Η Ιερά Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νοτιοανατολικής Ασίας, στην οποία υπάγονται μεταξύ άλλων η Ινδία, το Αφγανιστάν, η Μαλαισία, είναι μία από τις, άγνωστες, ορθόδοξες εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες στα πέρατα της Γης, επιβιώνοντας σε αντίξοες συνθήκες. Οι περισσότεροι Ελληνες αγνοούν την ύπαρξή τους, όμως χάρη σε αυτές η ορθόδοξη λειτουργία ακούγεται τις Κυριακές στην Καλκούτα, δίπλα στις επικλήσεις των ινδουιστών προς τη Θεά Κάλι, ενώ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στον Αγιο Νικόλαο της Σεούλ, εκατοντάδες Κορεάτες βαφτίζονται χριστιανοί. Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Κένυα και από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Εσθονία, ορθόδοξες κοινότητες χαράσσουν τον δικό τους δρόμο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας αριθμεί 123 χρόνια ζωής», λέει στα «ΝΕΑ» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος. Στη χώρα ζουν περίπου 10.000 ορθόδοξοι χριστιανοί, εκ των οποίων οι 4.000 είναι Κορεάτες. Οι υπόλοιποι είναι σλαβόφωνοι – Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Σέρβοι -, Ελληνες, Ρουμάνοι, Αμερικανοί και άλλοι Ευρωπαίοι. «Η Μητρόπολη περιλαμβάνει επτά ενορίες και δύο μοναστήρια, Καπιόνγκ και Παλάνγκ Λι. Επίσης στην Ενορία του Μπουσάν λειτουργεί παιδικός σταθμός και στην Ενορία του Τσουντσόν κατασκηνωτικό κέντρο. Από τον εκδοτικό οίκο της Μητρόπολης υπό την επωνυμία Orthodox Editions έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία ορθόδοξης πνευματικότητας, τα οποία κυκλοφορούν στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Κορέας», προσθέτει. Μάλιστα, στην Πιονγκγιάνγκ χτίστηκε πριν από μερικά χρόνια από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ο ναός της Αγίας Τριάδος, με απόφαση του πατέρα του νυν αρχηγού της χώρας Κιμ Τζονγκ Ιλ.
Επεκτατική πολιτική
«Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το 1993 έως σήμερα είναι η επεκτατική πολιτική του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κορέα. Το μεγαλύτερο πλήγμα σημειώθηκε αμέσως μετά την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο του 2018 το Πατριαρχείο Μόσχας έκανε αντικανονική εισπήδηση στην Κορέα, όπως κάνει σήμερα στην Αφρική. Η επιτομή της αντικανονικής δράσης τους φάνηκε όταν τηλεφωνούσαν όχι μόνο σε λαϊκούς αλλά και σε ιερείς της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας για να φύγουν από την υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Εκκλησία τους και να πάνε στη Ρωσική», λέει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος.
Στην Εσθονία, η οποία αποτελεί μία από τις λιγότερο θρησκευόμενες χώρες του κόσμου, με μόλις το 17% των κατοίκων της να δηλώνει συνδεδεμένο με κάποια θρησκεία, η Μητρόπολη ανασυστάθηκε μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ενωση και κατάφερε να τριπλασιάσει τους πιστούς της. Από 10.000 ορθοδόξους η Εσθονία έχει σήμερα 33.000 πιστούς, ενώ συνδέεται στενά με την Ελλάδα καθώς πανεπιστημιακοί θεολόγοι από τη χώρα μας μεταβαίνουν συχνά εκεί για να διδάξουν φοιτητές και κληρικούς.
Εντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν, επίσης, οι 13 Ορθόδοξες Μητροπόλεις της Αφρικής, οι οποίες υπάγονται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και απευθύνονται σε ένα ποίμνιο περίπου πέντε εκατομμυρίων πιστών.
Ιεραποστολές
Τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες επιτελούν το έργο τους οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αρκετές γωνιές του κόσμου αναγνωρίζει και η Ακαδημία Αθηνών, η οποία βραβεύει τις ιεραποστολές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι δυσκολίες, όμως, ενίοτε αγγίζουν οριακές καταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, ο οποίος το 2013 και ενώ ο πόλεμος στη Συρία μαινόταν απήχθη από τζιχαντιστές και τα ίχνη του δεν εντοπίστηκαν ποτέ ξανά. Ο Παύλος και ένας ακόμη επίσκοπος που τον συνόδευε κατευθύνονταν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση δύο κληρικών που είχαν απαχθεί από ισλαμιστές μαχητές – όμως δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.