Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απευθύνονται εδώ και καιρό στο ίδιο ακροατήριο –στους προοδευτικούς πολίτες που δεν είναι βέβαιοι τι θα ψηφίσουν και τα τελευταία χρόνια αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ή θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικά άστεγους, κλείνοντας συχνά την μύτη τους πάνω από τις κάλπες. Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ σαφές ότι επιχειρούν να τους προσελκύσουν με διαφορετικό τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει την μετωπική επίθεση, ώστε ως αξιωματική αντιπολίτευση να επιβεβαιώσει τον ρόλο του κυρίαρχου αντίπαλου πόλου της ΝΔ. Θέτει δίλημμα «Δημοκρατία ή Εκτροπή» και διαλέγει να απέχει από τις νομοθετικές διαδικασίες, με στόχο να στείλει το μήνυμα της απονομιμοποίησης.
Η στρατηγική ταιριάζει μεν στους πιο αντιδεξιούς ψηφοφόρους, που αποδέχονται την ακραία πόλωση ως επιλογή αποτροπής της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας, ενδεχομένως όμως δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις στους πιο μετριοπαθείς, που διακρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ σημάδια από προηγούμενες προεκλογικές καμπάνιες, σε περιόδους οξυμένες και καθόλου κανονικές, στις οποίες τελικά αποδόθηκε η ραγδαία άνοδός του, πρώτα στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έπειτα στην εξουσία.
Στις υπόνοιες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη, στην Χαριλάου Τρικούπη «διαβάζουν» και πάλι προσπάθεια επιβολής, αλλά και χτύπηματα κάτω από την μέση που περιγράψανε ως «γκεμπελική μέθοδο» και «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει». Και στην φράση «ανιστόρητος διμέτωπος» μια απόπειρα καθοδήγησης των πασοκικών κινήσεων.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζουν πως έχουν επιλέξει τον δρόμο της θεσμικότητας, υπενθυμίζοντας πως το ζήτημα των υποκλοπών ήρθε στο φως μετά τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος το έφερε κατευθείαν στην Δικαιοσύνη. Αντικρούουν όσα έχουν ειπωθεί δια στόματος Τσίπρα και Τσαπανίδου υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «απόπειρα να τεθεί σε ομηρία» η παράταξη, δεδομένο που απέχει πολύ από όσα αφήνουν να εννοηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ περί εκβιασμών. Για να κερδίσει τους μετριοπαθείς, που απωθούνται από το παλιό πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ παίζει στο γήπεδο που γνωρίζει: εμφανίζεται ως εγγυητής της σταθερότητας, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να το πετύχει: το ισχυρό ποσοστό και την συζήτηση που θα γίνει στην βάση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Αυτά τα δύο λειτουργούν και ως δικλείδες ασφαλείας για την απόκρουση των επιθέσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως ούτε το τάιμινγκ των τοποθετήσεων Τσίπρα-Τσαπανίδου είναι τυχαίο, καθώς ήρθε αμέσως μετά την αποσαφήνιση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις συνεργασίες.
Στο ΠΑΣΟΚ παίζουν επίσης το χαρτί του διμέτωπου: «Είμαστε στην απέναντι όχθη» είπε ο Ανδρουλάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στοχεύοντας στην διαφορά νοοτροπίας διακυβέρνησης που υπάρχει ανάμεσα στην παράταξή του και στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε διμέτωπο αγώνα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διεκδικεί την ανατροπή των συσχετισμών», αναφέρουν χαρακτηριστικά κεντροαριστερά στελέχη, τονίζοντας πως κάποιοι «θέλησαν να μονοπωλήσουν την εκπροσώπηση των προοδευτικών δυνάμεων και μας κυβέρνησαν με διχαστικά διλήμματα» και κάποιοι άλλοι «θεωρούν την αυτοδυναμία πανάκεια της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, προσπαθώντας να μας πείσουν πως η κοινή γνώμη είναι αδιάφορη για την ποιότητα και την γνησιότητα της Δημοκρατίας μας».