Με το πολιτικό θερμόμετρο στο «κόκκινο» και την οριακή πόλωση να διαμορφώνει κλίμα πολιτικής αρένας, εντός και εκτός Βουλής, κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα στοιχεία που παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος για τα έξι πρόσωπα (Χατζηδάκης, Φλώρος, Διακόπουλος, Λαλούσης, Λάγιος και Αλεξόπουλος) που είχαν τεθεί σε επισύνδεση από την ΕΥΠ. Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος έχει καταστεί στόχος ανοιχτών επιθέσεων εκ μέρους των γαλάζιων βουλευτών που τον ταυτίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η σημερινή «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα θα αποτελέσει το αποκορύφωμα μιας πολιτικής σύγκρουσης που έχει λάβει ακραία χαρακτηριστικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ως «εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου» και τη ΝΔ να καταγγέλλει προσπάθεια εργαλειοποίησης της υπόθεσης πριν υπάρξουν τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας «επειδή ξέρει ότι όταν έρθει το φως της αλήθειας στην επιφάνεια, οι ισχυρισμοί, το παρανοϊκό και το παράλογο θα καταρρεύσουν», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στο πλαίσιο της μετωπικής σύγκρουσης που εξελίσσεται από προχθές στη Βουλή, έχουν βγει όλα τα «χαρτιά» που έχουν στη διάθεσή τους οι αντίπαλοι, προδιαγράφοντας το κλίμα προς τις (διπλές) κάλπες που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι από τις πλέον σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε βιώσει. Είναι ενδεικτική – πέραν των υψηλών τόνων εκατέρωθεν και σε ορισμένες περιπτώσεις των ακραίων αντεγκλήσεων και χαρακτηρισμών – η κόντρα μεταξύ του τέως προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με τον πρώτο να υπαινίσσεται προσπάθεια «να αποσοβηθεί με αντιδημοκρατικά μέσα η προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «διχαστική στρατηγική που εγκυμονεί κινδύνους και για τις εκλογές και που, εάν δεν έχει λάμψει μέχρι τότε η αλήθεια, θα επιχειρηθεί να επηρεαστούν ευθέως ή εμμέσως από όσους ενήργησαν ή ανέχθηκαν τη δημοκρατική εκτροπή». Ο Βορίδης δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση αυτή: «Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί στη μεταπολιτευτική ιστορία. Θέτετε ζήτημα της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας;», του είπε, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί να στήσει αφήγημα εκλογικής ήττας υπονομεύοντας ωστόσο την εκλογική διαδικασία».
Μέσα σε αυτό το κλίμα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιτέθηκε σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας, μόνο τολμάτε να ζητάτε δεύτερη φορά Αριστερά – δεύτερη φορά στη συμφορά», είπε ενώ εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας ότι «μια πρόταση μομφής δεν αφορά το δέντρο, αφορά εκ των πραγμάτων το δάσος, δηλαδή τη συνολική διάσταση της σύγκρισης των κυβερνητικών μας πεπραγμένων, και σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέει και το ρητό, τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους εκκωφαντικά».
Χατζηδάκης: «Κάποιοι πράκτορες 000 και κάποιοι Κλουζό…»
«Είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με αυτή την υπόθεση», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, αναφερθείς στη «δυσώδη υπόθεση», όπως την αποκάλεσε, της παρακολούθησής του. «Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε αμέσως και είχαμε αμέσως απομακρύνσεις», πρόσθεσε και ανέφερε ότι για τον ίδιο προσωπικά είναι σαφές πως «ορισμένοι πράκτορες 000 ή κάποιοι Κλουζό αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους εις βάρος μου» και στη συνέχεια «όλοι αυτοί οι Κλουζό άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης…».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ