Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης» συνελήφθη για απάτη καθώς ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επιχειρηματίες και τους υπόσχονταν ευνοϊκή δανειοδότηση. Ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης μίλησε αποκλειστικά στο MEGA και περιέγραψε πώς ο «Μάξιμος Σαράφης» τον εξαπάτησε και κατάφερε να τον πείσει, αποσπώντας του 150.000 ευρώ.
«Εμάς, μας τον συνέστησε ένας ντόπιος από εδώ Κρητικός, με τον οποίο γνωριζόμαστε 40 χρόνια. Αυτός ο ντόπιος ο φίλος 40 χρόνια, είχαμε συναντηθεί στο σπίτι του εδώ στο χωριό και λέγαμε διάφορα επαγγελματικά. Μου λέει ‘εγώ μπορώ να βοηθήσω’. Εντάξει του λέω αφού μπορείς, να βοηθήσεις», είπε αρχικά ο επιχειρηματίας.
«Και με συνέδεσε και βγήκα πάνω τον Μάρτιο του 2022 και ήπιαμε καφέ στο Κολωνάκι. Λέω στον «Μάξιμο Σαράφη» το ψευδώνυμο και τον Κρητικό… τους λέω, γιατί μου έλεγαν για εκατομμύρια σε δύο μήνες, μου λέει το μάξιμουμ τρεις μήνες θα πάρεις τα χρήματα. Χρειαζόμαστε ένα business plan και λέω και στους δύο, αν πάει καλά η δουλειά θα σας ευλογώ σε όλη μου τη ζωή, αλλά αν με παίξετε θα σας μαυρίσω. Μου έταζε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Υπάρχει ένας φάκελος 10 εκατοστά πάχος, τον αφήσαμε στο μέγαρο της ασφάλειας Ηρακλείου μαζί με την καταγγελία που κάναμε», συμπλήρωσε.
«Τον είχα συναντήσει 3 – 4 – 5 φορές γιατί υπογράφαμε χαρτιά μαζί με τον γιο μου. Χαμογελαστός, ήρεμος, έδειχνε σιγουριά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» μου ‘έφαγε’ 150.000 ευρώ, χωρίς την ψυχική οδύνη που δε λογαριάζεται, αλλά ο Κρητικός μου πήρε και άλλα 30.000 νωρίτερα, ξεγελώντας με», κατέληξε ο επιχειρηματίας μιλώντας στο MEGA.
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
O «Μάξιμος Σαράφης» έταζε δάνεια μέσω μιας δήθεν εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, τα μέλη, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τους πρότειναν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.