Σε μεγάλο διπλωματικό παζάρι εξελίσσεται η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, με τα θέματα των F-16, της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη σύνδεση Μόσχας – Αγκυρας να κυριαρχούν. Ενώ τον δικό τους ρόλο παίζουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – ΗΠΑ. Στόχος της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν ήταν – μεταξύ άλλων – να πάρει στις αποσκευές του μια σαφή δήλωση για το τουρκικό αίτημα για τα F-16. Αντίθετα, πήρε μια δυστοκία και σχεδόν τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν με βήμα σημειωτόν, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα μάλλον πριν από τις τουρκικές εκλογές. Γεγονός που έφερε τον εκνευρισμό Τσαβούσογλου που εκφράστηκε με επίθεση σε Ελλάδα και Μενέντεζ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Στο κοινό ανακοινωθέν για τον στρατηγικό μηχανισμό, αναφέρεται ότι Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου «συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας», αλλά και για «την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει η αίτηση ένταξής τους στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε, ερωτηθείς σχετικά, την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τον ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι τα F-16 θα πρέπει να δοθούν στην Τουρκία αφού οι ΗΠΑ θέλουν ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να έχει ό,τι χρειάζεται για την ασφάλειά της. Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «το Κογκρέσο διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τέτοιες αποφάσεις».
Στο τραπέζι Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου τέθηκε και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με τη δήλωση να υπογραμμίζει ότι συμφωνήθηκε η σημασία «διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας».