Μόνιμο ερώτημα στα δημοσιογραφικά γραφεία: θα τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Κι αν ναι πότε;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανερχόμενη δύναμη απ’ το 2010 και μετά έφερε πιο κοντά το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ, σήμερα οι υποκλοπές φέρνουν πιο κοντά την Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου.
Κι όμως, ο μεν Ανδρουλάκης διάγει διμέτωπο, συχνά με οξείς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ όπως πρόσφατα για τον Καλογρίτσα ή τις «πολακικές συμπεριφορές», όπως τις περιέγραψε βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο τον Παύλο Πολάκη από το Χαλάνδρι αυτή την φορά.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ με τον βηματισμό του κάβουρα θέλει με την στρατηγική της «μη έντασης» κατά του ΠΑΣΟΚ να αλιεύσει την βάση του, να είναι ο κυρίαρχος πόλος για τα αντιδεξιά αισθήματα και την εναλλακτική στην χώρα.
Το ρεπορτάζ λέει –όπως και η κοινή λογική- πως οι δύο χώροι πάνε για το καλύτερο δυνατό ο καθένας για τον εαυτό του μέχρι την κάλπη της απλής αναλογικής.
Οι εκλογές όμως είναι το μείζον πολιτικό γεγονός. Και τουλάχιστον στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν έχει φέρει αντίρρηση στην στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Παράλληλα υπάρχουν στελέχη του όπως ο Νίκος Μπίστης ή ο Αντώνης Λιάκος που έχουν πιο προωθημένα μιλήσει για αναγκαίες κινήσεις συμπόρευσης ή ακόμη και για προπαρασκευή πεδίων διαλόγου των δύο κομμάτων πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου δεν έχει πτέρυγα που θα φύγει αν υπάρξει προχωρημένη συμπόρευση – ακόμη και η Ομπρέλα θέτει δικλίδες ασφαλείας πάνω στους όρους ή πάνω στο πώς δεν θα υπάρξει θολός μετασχηματισμός του κόμματος ενόψει των διεργασιών αυτών.
Καταλύτης οι παρακολουθήσεις
Ο καταλύτης είναι οι παρακολουθήσεις. Και το μομέντουμ που άλλαξε τις σχέσεις των τριών χώρων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) είναι ο Αύγουστος των αποκαλύψεων και των παραιτήσεων- στην πραγματικότητα του αδυνατίσματος του επιτελικού κράτους, την ρηγμάτωση στον κεντρώο χώρο που δεν βλέπει πια άκριτα τον Μητσοτάκη και βέβαια την επαναλαμβανόμενη νομική και πολιτική αποδόμηση της κυβέρνησης από τον Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και μια μερίδα συνταγματολόγων.
Καθώς οι εκλογές είναι όλο και πιο κοντά, δεν θα είναι απίθανο οι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να έχουν πιο έντονες εχθροπραξίες. Αυτό δεν θα αποκλείει μετά την κάλπη την μεταξύ τους προσέγγιση.