Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης τοποθετείται σε κρίσιμα ζητήματα για τα ανοιχτά μέτωπα της Μεγαλονήσου εν όψει των κυπριακών εκλογών.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγεται στις 5 Φεβρουαρίου 2023 σε μία περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε αδιέξοδο, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κυπριακό: Μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο και πώς; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε απέναντι στα τετελεσμένα και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας;
Από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου θα επικοινωνήσω με τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τον οποίο πρέπει να σας πω ότι διατηρώ άριστες σχέσεις, ώστε να του ζητήσω να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και αν είναι δυνατόν να έρθει στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα θα αποστείλω επιστολή στον Πρόεδρο και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία να τους καλώ να στηρίξουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Επειτα θα ζητήσω συνάντηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα έρθω σε επαφή με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ζητώντας τους να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο όπου διακόπηκαν πριν από 6 χρόνια.
Οφείλω όμως να σας πω ότι ως διπλωμάτης για τρεις και πλέον δεκαετίες, γνωρίζω πως οι πρωτοβουλίες αυτές που προανέφερα δεν είναι αρκετές. Απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες.
Αυτό που εμείς ονομάζουμε «οργανικές συνθήκες της ειρήνης». Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε επί του εδάφους σε επιθέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.
Στόχος μας είναι να έρθουν οι δύο κοινότητες κοντά σε μικρά-μικρά αλλά συνάμα σημαντικά ζητήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να συνεργαστούμε ακόμα και πριν από τη λύση σε ζητήματα όπως η ενέργεια, οι ΑΠΕ στη νεκρή ζώνη, το φυσικό αέριο και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπατριωτών μας που ενδεχομένως να κατευθύνονται προς τις αγκάλες της Τουρκίας καθώς δεν τους επιτρέψαμε, όσο μπορούμε, να αισθάνονται κύπριοι πολίτες.
Αν δεν υπάρχει η ελπίδα, είμαστε αποφασισμένοι να τη δημιουργήσουμε από την πέτρα.
Πώς θα αντιμετωπίσετε τον παράγοντα Ρωσία; Η ρήξη μπορεί να έχει συνέπειες στο Κυπριακό;
Η συνέχιση του πολέμου προκαλεί τεράστιες και σοβαρές συνέπειες πρώτα και κύρια στον ουκρανικό λαό και έπειτα στους λαούς της Ευρώπης. Βιώνουμε ήδη αυτές τις συνέπειες με την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και τα αποτελέσματα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η ανθρωπότητα δεν μπορεί παρά να νιώθει αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αμηχανία και κυρίως να κλονίζεται η πίστη της στην ικανότητα του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς συστήματος που τάχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να διαφυλάττει την ειρήνη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η μικρή μας πατρίδα πρέπει να προχωρήσει με μια εξωτερική πολιτική που να είναι πολυδιάστατη και να αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα περιθώρια για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού για την απελευθέρωση από την κατοχική δύναμη και για την επανένωση.
Σε αυτό τον στόχο η Ρωσία υπήρξε διαχρονικά ένας σταθερός υποστηρικτής. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος από το να την αντιμετωπίσουμε ως δυναμικό παράγοντα στην εξίσωση της λύσης του Κυπριακού, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και δη τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη.
Η εξωτερική πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε έχει συγκεκριμένη προσέγγιση: εσωστρέφεια, δυναμικές πρωτοβουλίες, αποφασιστικότητα, συνέπεια και πολιτική βούληση έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό αλλά και να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος για την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
Η Κύπρος είναι υπερήφανο μέλος της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται η εξωτερική μας πολιτική, συμμετέχοντας πλήρως στη συλλογική προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας όπως και για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.
Ενεργειακή κρίση: Μπορεί να γίνει καταλύτης για συμβιβασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν η Τουρκία δεν συναινέσει σε λύσεις; Θα λέγατε ναι σε μία συμφωνία τύπου Λιβάνου – Ισραήλ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ή σε διαμοιρασμό των κερδών από τους υδρογονάνθρακες με τους Τουρκοκυπρίους, χωρίς λύση του Κυπριακού;
Υπάρχει σήμερα μια συγκυρία λόγω του πολέμου που μας επιτρέπει να δούμε την ενέργεια ως κίνητρο και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Κίνητρο όμως για να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας και η επανένωσή της.
Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι να εξετάσουμε πώς δημιουργούμε μία αμοιβαία επωφελή κατάσταση (win-win situation) με την Τουρκία, για να συμπεριφερθεί εποικοδομητικά και να ανταποκριθεί στο τραπέζι του διαλόγου για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, από την οποία να είμαστε κερδισμένοι.
Η ευρωπαϊκή διάσταση είναι καταλυτική από αυτή την άποψη. Όπως έχω ήδη εξαγγείλει, αμέσως μετά την εκλογή μου, αν ο λαός μάς τιμήσει με την ψήφο του, θα επικοινωνήσω με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα ξεκινήσω δυναμική εκστρατεία μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα αξιοποιηθεί και ο παράγοντας ενέργεια ως κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού, ως παράγοντας ειρήνης και ευημερίας που θα μπορεί μετά τη λύση του Κυπριακού να διαμορφώσει νέα δεδομένα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.