Ενα από τα ενδιαφέροντα στατιστικά δείχνει ότι από τη Μεταπολίτευση και μετά, σε ποσοστό άνω του 70%, οι χρονιές των εκλογών λειτουργούν θετικά στην πορεία του χρηματιστηρίου. Μια κυβέρνηση με νωπή εκλογική εντολή θεωρείται ότι συνήθως αποδίδει καλύτερα στη χώρα μας, από μια που μετράει τον χρόνο της μέχρι τις εκλογές. Η αγορά ως δείκτης ψυχολογίας της οικονομίας, ανεβαίνει με αυτή την προσδοκία, θεωρώντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αυτό βέβαια δεν ίσχυε πάντα. Για παράδειγμα παραμονές των εκλογών του 2015 ο γενικός δείκτης είχε ανέβει στις 1.200 μονάδες. Μόνο με την προοπτική ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε να υποχωρεί για να καταλήξει στις αρχές του 2016 στις 550 μονάδες. Ο κανόνας ωστόσο είναι ότι στις εκλογικές χρονιές έχουμε άνοδο.
Αυτό που γίνεται πάντως στις πρώτες συνεδριάσεις, στο ξεκίνημα του 2023 στην ελληνική χρηματαγορά, έχουμε να το δούμε περίπου 25 χρόνια. Προφανώς δεν έχει στηθεί κάποιο «πάρτι» όπως λέγαμε παλιά σε περιόδους μεγάλης ανόδου. Αλλά είναι σίγουρο ότι με τα υψηλά 8ετίας που ήδη καταγράφει η αγορά, κάτι καλό προεξοφλεί, έχοντας μάλιστα καλύψει ήδη από τις τελευταίες μέρες του 2022 τις απώλειες του πολέμου στην Ουκρανία. Ξένοι θεσμικοί επενδυτές που είχαν χρόνια να εμφανιστούν χτίζουν επενδυτικές θέσεις σε μετοχές ελληνικών εταιρειών. Αυτοί οι επενδυτές βλέπουν, ότι οι λίγες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν καλύτερες προοπτικές από παλαιότερα. Οι τράπεζες απελευθερωμένες από τα κόκκινα δάνεια έχουν πιο υγιείς ισολογισμούς και προσελκύουν συνεχώς νέους μετόχους. Οι βιομηχανικές το ίδιο, όπως και από άλλους κλάδους όπως αυτόν της ενέργειας. Πολλές ενισχυμένες από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης βλέπουν ένα καλύτερο μέλλον. Η καλή τους πορεία μεταφράζεται σε καλύτερες αποδόσεις για τους επενδυτές με τα μερίσματα προς διανομή να κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Παράλληλα οι επενδυτές βλέπουν μια οικονομία πολύ πιο ισχυρή και με μεγαλύτερες προοπτικές από αυτές που ακόμα και εμείς που ζούμε σε αυτήν να είναι δύσκολο να διακρίνουμε. Η οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει, με ρυθμό πολλαπλάσιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ενώ και δημοσιονομικά η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργεί ασφάλεια και καθαρό επενδυτικό ορίζοντα.
Πιθανότατα να προεξοφλούν και ένα καλό νέο που έρχεται. Για παράδειγμα τον χρησμό της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου, πολλοί στην ελληνική χρηματαγορά το πήραν ως δεδομένο. Σε συνδυασμό με τη φήμη ότι νωρίτερα ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, μικρότερος, η καναδική DBRS θα έχει κάνει το ίδιο, δημιουργούν μια εικόνα ότι μπορεί να κάνουμε εκλογές έχοντας λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από δύο οίκους. Το χρηματιστήριο ως δείκτης επενδυτικού κλίματος δείχνει μετά από πολλά χρόνια, σημάδια ζωής, απόρροια μιας οικονομίας που ξυπνάει από λήθαργο ετών, παρά τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας. Προεξοφλεί ότι ο δρόμος που άνοιξε θα συνεχισθεί χωρίς πισωγυρίσματα…