Τις τελευταίες ώρες το πολιτικό παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον και οριοθετείται μεταξύ του τριγώνου: Αρείου Πάγου, Μεγάρου Μαξίμου και του Αμαρουσίου που εδρεύει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Κάποιος θα προσέθετε και μια ακόμη γωνία, αυτή της Κουμουνδούρου και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, αφού αξιοποιώντας την σύγκρουση των Ντογιάκου- Ράμμου με αφορμή την πολυσέλιδη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια κίνηση που εντυπωσιάζει αν και παραμένει άγνωστο αν θα της δοθεί το αντίστοιχο περιεχόμενο και συνέχεια.
Τονίζοντας ο ίδιος ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου είναι αντισυνταγματική, το πάει στα άκρα λέγοντας: «Αν αυτή η ενέργεια διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας. Κύριε Εισαγγελέα, Σας περιμένω να με συλλάβετε».
Σύμπτωμα θεσμικής παρακμής
Στον πυρήνα της η κίνηση Τσίπρα έχει την πίεση στην κυβέρνηση, αλλά και την πίεση στους όμορους πολιτικούς χώρους του για ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο. Εξάλλου για τον ΣΥΡΙΖΑ η όλη ιστορία μόνον κόντρα δύο δικαστικών δεν είναι. Το αντίθετο. Είναι σύμπτωμα θεσμικής παρακμής.
Κι εδώ ερχόμαστε στα δύσκολα: Οι ανένδοτοι προϋποθέτουν διάρκεια, στόχο και συμμαχίες. Και επίσης το σοβαρό και ιδιότυπο δεδομένο είναι πως η όλη κρίση εξελίσσεται σε προεκλογικό διάδρομο.
Θα είναι μια συνταγματική κρίση που θα υποχρεώσει ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει κάποια θέση; Ή θα εξελιχθεί σε ένα επεισόδιο στην μακρά κρίση που έχει ξεκινήσει από την 5η Αυγούστου και την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων που πυροδότησαν και τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος;
Αιχμή η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης
Σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ως αιχμή της την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την μεριά του Μεγάρου Μαξίμου. Οι παρακολουθήσεις μπορεί να μην είναι στο κέντρο των συζητήσεων του μέσου πολίτη, που αγωνιά για φάρμακα, λογαριασμούς, Υγεία, όμως έχουν τεράστια επίδραση στο κεντρώο κοινό και διασπούν με ταχύτητα τους αρμούς του αντι- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Οι πιο έμπειροι έχουν επισημάνει από νωρίς στον Αλέξη Τσίπρα πως για να μην μείνει ως τουφεκιά η δήλωσή του που σηκώνει το γάντι στον κ. Ντογιάκο, θα πρέπει να δώσει το αντίστοιχο στρατηγικό βάθος.
Το ενδιάμεσο – για παράδειγμα- σώμα των δημοκρατών κεντρώων και συνταγματολόγων και όχι μόνον που ενεργοποιήθηκε με ευαισθησία στις πρώτες αποκαλύψεις των υποκλοπών και του Predator πρέπει να μπει σε κίνηση εκ νέου.
Το τελευταίο, αν συμβεί – και δεν οριοθετηθεί στο πεδίο των κοινωνικών δικτύων- θα είναι προωθητικό και για την Χαριλάου Τρικούπη που μόνον έτσι δεν θα δει τον Τσίπρα να παίρνει πάνω του μια μείζονα αντιπαράθεση.