Είκοσι μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων, η 34χρονη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, αναμένεται να καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κατηγορούμενη ότι αυτή σκότωσε το παιδί, χορηγώντας του θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης.
Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας, του μεγαλύτερου από τα τρία κοριτσάκια τα οποία είχε αποκτήσει η Ρούλα Πισπιρίγκου με τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη, ήταν το γεγονός εκείνος που έστρεψε τα βλέμματα των αρχών στην οικογένεια από την Πάτρα αλλά και στον «αιφνίδιο» θάνατο, μέσα σε τρία χρόνια, των άλλων δύο παιδιών, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας και παρά τους ισχυρισμούς της περί της αθωότητας της, όχι μόνο προφυλακίστηκε αλλά ασκήθηκε σε βάρος της ποινική δίωξη και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, υπόθεση για την οποία σύντομα αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας.
Μετά το τέλος μάλιστα εκείνης της απολογίας της η δικαστική λειτουργός από κοινού με τον εισαγγελέα θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση της κατηγορούμενης και σε αυτή τη δεύτερη δικογραφία που εκκρεμεί σε βάρος της,
«Καμία μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η εις βάρος μου κατηγορία βασίζεται σε τυχαία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά το τραγικό συμβάν του παιδιού μου στα πλαίσια μιας προσπάθειας να βρεθεί μια προφανής αιτία και να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατό του», είχε υποστηρίξει η Ρούλα Πισπιρίγκου στην πρώτη πεντάωρη απολογία της στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η οποία είχε χειριστεί την υπόθεση για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.
Τα κίνητρα
Το δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας και την πρόταση του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη αναφέρει στο βούλευμά του πως η 34χρονη είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2021 να σκοτώσει το παιδί με τη χορήγηση κεταμίνης, κάτι όμως που κατάφερε τελικά, τον Ιανουάριο του 2022, όταν το παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «ΠΑΙΔΩΝ», στο χρόνο που εκείνη βρισκόταν μόνη στο δωμάτιο μαζί του.
Τα κίνητρά της, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, θα πρέπει να αναζητηθούν στα στοιχεία της προσωπικότητας της Ρούλας Πισπιρίγκου που τη χαρακτηρίζουν όπως τις «τις ιδέες μεγαλείου συνδεόμενες με τη δημοσιότητα / διασημότητα, αλλά μη έχουσες έρεισμα στην πραγματικότητα, στον ενστερνισμό της αντίληψης πως μπορεί κανείς να αποκτήσει δημοσιότητα / διασημότητα μέσα από παραβατικές πράξεις […] την αποστέρηση κάθε γνησίου συναισθήματος σε επικέντρωση (κατά προεξάρχοντα ρόλο) σκέψεων και επενδύσεων γύρω από τον ήδη εν διαστάσει σύζυγό της και υποστηρίζοντα την κατηγορία, με ενδιάθετη έκφραση κτητικότητας επ’ αυτού […] από το φόβο της εγκατάλειψης».
Η Ρούλα Πισπιρίγκου αντιλαμβανόταν τα παιδιά της «ως μια ναρκισσιστική προέκταση του εαυτού της», αναφέρει το βούλευμα που της καταλογίζει «θρασύτητα, έντονη αντικοινωνικότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, ταπεινά ελατήρια και ιδιαίτερη επικινδυνότητα».
«Μην είστε βέβαιοι ότι θα γίνει δίκη»
Η κατηγορούμενη αναμένεται να δώσει την πρώτη «μάχη» με τη συνδρομή του συνηγόρου υπεράσπισής της Αλέξη Κούγια, ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε την υπεράσπισή της, αμφισβητεί με σφοδρότητα τα στοιχεία αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις.
Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει και στην παράλληλη ανάκριση για το θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών να κληθούν και άλλοι μάρτυρες. «Μην είστε βέβαιοι ότι θα γίνει δίκη, το πιθανολογώ σφόδρα με αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες», δήλωσε με νόημα πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Κούγιας , εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του πως η υπόθεση της Πάτρας είναι η δικαστική πλάνη του αιώνα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας έχει σήμερα και άλλη ποινική υπόθεση σε εξέλιξη, λόγος για τον οποίο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αν τελικά ξεκινήσει, δεν αναμένεται να προχωρήσει επί της ουσίας.