Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί επέστρεψε η αγωνία των γονιών εξαιτίας των ιώσεων που ταλαιπώρησε χιλιάδες οικογένειες και στη διάρκεια των εορτών.
Το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν και πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων μία μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων στις εποχικές ιώσεις και στον κοροναϊό.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης ο οποίος εκτίμησε ότι ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος έξαρσης των ιώσεων στα παιδιά στην χώρα μας ενώ υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει την κατάσταση κατά 20% με 25%.
Ταυτόχρονη παρουσία πολλών ιώσεων
«Εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή», είπε ο κ. Μαζάνης μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Με το που κρυώσει και χαλάσει ο καιρός, βάσει δεδομένων θα έχουμε αύξηση των λοιμώξεων γιατί θα κλειστούμε μέσα, κλειστά παράθυρα και γενικά το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, οπότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έξαρση των λοιμώξεων», είπε.
Χρήση μάσκας
Ο κ. Μαζάνης αναφερόμενος στα σχολεία, ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμό τους δεν είναι λύση ενώ σχετικά με τη χρήση μάσκας και για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, σημείωσε ότι ο καιρός της υποχρεωτικότητας έχει παρέλθει.
«Τα παιδιά συναναστρέφονται, βγαίνουν, δεν κάθονται πια, δεν μαζεύεται ο κόσμος. Οπότε αν θέλουμε να περιορίσουμε λίγο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα γνωστά μέτρα πρόληψης, δηλαδή όσο μπορούμε λιγότερο συγχρωτισμό.
Επίσης, αν ένα παιδάκι ξυπνήσει το πρωί και έχει μια νοσηρότητα, φαίνεται ότι είναι άρρωστο, έχει πυρετό, έχει βήχα, ας το κρατήσει η μητέρα στο σπίτι, το παιδί αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν και δεν πρέπει να κολλήσουν περισσότερο γιατί έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, ας φορέσουν μάσκα πηγαίνοντας στο σχολείο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους», συμπλήρωσε ο παιδίατρος.
Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά
Ο γνωστός παιδίατρος, εκτός από τις συμβουλές για τήρηση των μέτρων υγιεινής , αναφέρθηκε στις τρεις πρακτικές οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα κατά των ιώσεων.
Πρόκειται όπως για είπε για τον επαρκή ύπνο, τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση που λειτουργούν ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιώσεις.
Διαφορετικές απόψεις για τη χρήση μάσκας
Πάντως, με το άνοιγμα των σχολείων επέστρεψε η συζήτηση στο κατά πόσον θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία.
Φαίνεται πως με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα οι περισσότερα επιστήμονες τάσσονται κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις σχολικές μονάδες, ενώ υπάρχει σύσταση να τη φορούν όσοι έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αυτή την ώρα για επιστροφή της χρήσης μάσκας στα σχολεία ή λήψη άλλων μέτρων.
Για το θέμα μίλησε σήμερα Δευτέρα, ο ιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική και πάλι η χρήση της μάσκας και εκτίμησε ότι τα μισά περίπου περιστατικά όχι μόνο με τον κοροναϊό αλλά και τις άλλες ιώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν τα παιδιά φορούσαν μάσκες στο σχολείο.
Αντίθετη άποψη διατυπώνει η Ματίνα Παγώνη η οποία συνιστά να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής από τους μαθητές, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών και η χρήση αντισηπτικών, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμά ότι δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή λόγος για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία.