Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων του YπΑΑΤ στις 4 Ιανουαρίου 2023 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκαπέντε (15) δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Kardzhali (2 εστίες), Smolyan (9 εστίες), Haskovo (3 εστίες) και Plovdiv (1 εστία) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Εικ. 1, 2, 3).
Ειδικότερα, στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί το τελευταίο δεκαήμερο (από 1.1.2023 έως 9.1.2023) 25 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.
Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές αρχές
Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.
Συγκεκριμένα, πρέπει να προβούν σε άμεσες ενέργειες όσον αφορά:
- Την συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.
- Την εντατικοποίηση της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.
- Τον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.
- Την εντατικοποίηση της παθητικής και ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.