Νέες διαστάσεις στη συνεχιζόμενη σεναριολογία για τον εκλογικό χρόνο στην Ελλάδα προσδίδουν οι εξελίξεις στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα η πιθανότητα – σύμφωνα με εντεινόμενες διαρροές και δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσει την επίσπευση της αναμέτρησης, η οποία έχει σε κάθε περίπτωση ως καταληκτικό ορίζοντα τη 18η Ιουνίου. Εκτός από τη 14η Μαΐου (μια ημερομηνία που ακούγεται εδώ και καιρό ως πιθανό σενάριο, το οποίο πότε ανοίγει και πότε κλείνει), στην Τουρκία εμφανίζεται πλέον ως επικρατέστερο το «παράθυρο» της 30ής Απριλίου, πυροδοτώντας συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Αθήνα και η Αγκυρα να… κυκλώσουν τελικά τις ίδιες ή έστω πολύ κοντινές ημερομηνίες εκλογών.
Στο φόντο της νέας φημολογίας από τη γείτονα, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένο και στα τουρκικά χρονοδιαγράμματα και θεωρούσαν πιθανή την επίσπευση κινήσεων από τον τούρκο πρόεδρο, μεταξύ άλλων επειδή από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου διαρκεί το Ραμαζάνι, διευκολύνοντας άρα την προεκλογική κινητικότητα, αλλά και επειδή όσο περνούν οι μήνες αυξάνονται οι πιέσεις προσωπικά στον Ερντογάν. Το Μαξίμου «ζυγίζει το κλίμα από την άλλη πλευρά, ζυγίζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ζυγίζει όλα», λένε πρόσωπα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία (θα) λειτουργεί ως μία από τις παραμέτρους ειδικής βαρύτητας για την οριστικοποίηση των πρωθυπουργικών αποφάσεων.
Τα εθνικά θέματα παίζουν έτσι κι αλλιώς ρόλο στην ατζέντα των κομματικών επιτελείων καθ’ οδόν προς τις κάλπες, ενώ ειδικά για το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών οι ανησυχίες εστιάζονται στη στάση της Αγκυρας στο κρίσιμο – κατά τα φαινόμενα – ενδιάμεσο διάστημα των δύο αναμετρήσεων (με απλή και με ενισχυμένη αναλογική) στην Ελλάδα.
Το σκηνικό
Η κυβέρνηση έχει σταθερά στραμμένη τη σκέψη της στο σκηνικό που πιθανώς να επιλέξει να στήσει η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα στην καρδιά της δικής της προεκλογικής περιόδου, εξού και δεν θα ήθελε αυτή να συμπέσει με την ελληνική μετεκλογική πραγματικότητα, όταν αναμένεται υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί στο γαλάζιο στρατόπεδο σχολιάζουν ότι το τοπίο διαμορφώνεται καλύτερα εφόσον συμπέσουν οι εξελίξεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ενώ κάποιοι θεωρούν πλέον ότι ενισχύεται το σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκρίνει κάλπες τον Μάιο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το «τέλος της τετραετίας».
Ετοιμότητα και ψυχραιμία
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταγράφει επιθετική ρητορική από τον Ερντογάν και τούρκους αξιωματούχους, διαμηνύοντας ότι δεν θα παρασύρεται σε μονοπάτια έντασης, τα οποία ωστόσο κρατά ανοιχτά η Τουρκία – πότε με την επαναφορά του casus belli, πότε με κατηγορίες προς την Αθήνα ότι είναι αυτή που θέλει αποσταθεροποίηση, πότε με διαστρέβλωση της πραγματικότητας στη Θράκη κ.ο.κ. Με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει την ετοιμότητα, την ψυχραιμία της και τις συμμαχίες της σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, το Μαξίμου ανεβάζει στο μεταξύ τους προεκλογικούς – προγραμματικούς ρυθμούς, «ξεκλειδώνοντας» από βδομάδα και νέο κύκλο περιοδειών και νομοθετημάτων. Η αρχή για τις πρωθυπουργικές εξορμήσεις εκτός Αττικής αναμένεται μάλιστα (και σημειολογικά) να γίνει από τη Θράκη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Λάρισα.
Συντονισμός
Εξάλλου το πρόγραμμα των επισκέψεων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ανά την επικράτεια μαζί με τις προτεραιότητες του γαλάζιου προγράμματος και τους στόχους της παράταξης ενόψει εθνικών εκλογών θα βρεθούν επί τάπητος σήμερα στο Μαξίμου σε πρωινή, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιτελείς του Μαξίμου και της Πειραιώς έχουν προγραμματισμένη συζήτηση συντονισμού για όσα πρέπει να ενταχθούν στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ καθώς και για τους τρόπους προβολής του κυβερνητικού έργου. Αυτόν τον συνεχή απολογισμό μέχρι τις κάλπες είχε ζητήσει ευθέως ο ίδιος ο Μητσοτάκης από τα στελέχη του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2022, πριν από τα Χριστούγεννα.