Μόνιμες παροχές, έκτακτες αποφάσεις απέναντι στον «εισαγόμενο πληθωρισμό που ροκανίζει» – κατά τον Πρωθυπουργό – «το μέσο εισόδημα», νομοσχέδια, μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεχής γαλάζια παρουσία ανά την επικράτεια μέσα από περιοδείες με θετικό αφήγημα για το «μέρισμα στην ελληνική κοινωνία» εντάσσονται στον σχεδιασμό… μήνα με τον μήνα του Μαξίμου μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Με κλειστά τα πρωθυπουργικά χαρτιά για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κάλπης και με διαφορετικές εισηγήσεις στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος φέρνει μπροστά τα διακυβεύματα και τους στόχους της εκλογικής χρονιάς και, χωρίς να μαρτυρά ημερομηνίες, ζητεί από τα στελέχη του συνέχιση της παραγωγής κυβερνητικού έργου. Ακόμα και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αποτύπωσε ουσιαστικά τον προεκλογικό καμβά της ΝΔ, μιλώντας για «καλύτερους μισθούς», «αξιοπρεπή υγεία για όλους» και «προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά», ενώ συνεργάτες του Μητσοτάκη επιμένουν ότι στόχος του είναι η αναμέτρηση να πραγματοποιηθεί «όσο το δυνατόν πιο κοντά» στο τέλος της τετραετίας.
Εξάλλου στην κυβέρνηση θέλουν συνολικά να καλλιεργούν την εικόνα ότι αξιοποιείται «με συνέπεια» όλος ο πολιτικός χρόνος, ενόσω είναι βέβαιο ότι το Μαξίμου, όσο κι αν ξορκίζει την προεκλογική παροχολογία, θα μετρά μήνα-μήνα τον αντίκτυπο των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνο η ανακοίνωση του Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον προσεχή Απρίλιο και όχι, όπως αναμενόταν, τον Μάιο άνοιξε εκ νέου τον δρόμο για ποικίλες ερμηνείες σε σχέση με τις πρωθυπουργικές σκέψεις για τον εκλογικό ορίζοντα. Κάποιοι, οι υποστηρικτές του σεναρίου για κάλπες στις 9 Απριλίου, έλεγαν ότι η επιλογή της κυβέρνησης για τον μισθό ενισχύει τη θέση τους. Αλλοι, όσοι δείχνουν τον Μάιο και πάντως πρώτη κάλπη μετά το Πάσχα, σημείωναν ότι περισσότερο ενισχύεται η δική τους θέση καθώς η κυβέρνηση θα θελήσει πρώτα να αποτυπωθεί το μέτρο στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Αν σε κάτι συμφωνούν (σχεδόν) όλοι είναι ότι η πορεία των επόμενων δύο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, κοινώς το ερώτημα «πώς θα βγει ο χειμώνας», θα επηρεάσει τις αποφάσεις, μαζί με τον παράγοντα «Τουρκία» και το δικό της εκλογικό χρονοδιάγραμμα.
Τα περιθώρια
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση (θα) αναζητεί συνεχώς δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές πριν από τις εκλογές, καλλιεργώντας μια σχετική θετική εικόνα προς τους πολίτες, με ενδεικτικές τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (Mega) ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να «επιστραφεί στην κοινωνία». Ταυτόχρονα, το Μαξίμου θέλει προσήλωση στα πιο κρίσιμα χρονοδιαγράμματα, με έμφαση στα προβλεπόμενα από το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το πρώτο τρίμηνο. Εξάλλου αυτός ο ετήσιος κυβερνητικός μπούσουλας (οι υπουργικοί μπλε φάκελοι για το 2023) δεν έχει μόνο προγραμματικό χαρακτήρα φέτος, αλλά λειτουργεί και ως προεκλογική μαγιά με βάση το μότο περί «συνέχειας και συνέπειας».
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται η οικονομία με προβολή των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και η κοινωνική πολιτική. «Δεσμεύομαι μόνο για εκείνα που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υλοποιήσω. Κι έτσι πορεύομαι από την ώρα που μού εμπιστευτήκατε αυτή την τεράστια ευθύνη: να χτίζουμε μαζί σήμερα ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το χθες» είπε ο Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Για αυτή την αναφορά του στο μέλλον και στο παρελθόν, συνεργάτες του υπογράμμιζαν τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει στην προβολή «μετρήσιμου αποτελέσματος» της κυβερνητικής πολιτικής, σε αντιπαραβολή με τους πολιτικούς αντιπάλους του.