Στο Ισραήλ αναμένεται να ταξιδέψουν τα ελληνικά ακτινίδια μετά και την αναμενόμενη υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ελληνικών ακτινιδίων και άλλων φρούτων στην αγορά του Ισραήλ.
Έτσι, μετά από την σχετική διαβούλευση των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών επίκειται η υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τις απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινιδίων στο Ισραήλ
Πάντως, οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι θα γίνει σύντομα η σύναψη του σχετικού πρωτοκόλλου και κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο θα μπορεί πλέον να εξαχθεί και στο Ισραήλ.
«Το άνοιγμα της αγοράς του Ισραήλ αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας, η οποία έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία», τονίζουν.
Εξαγωγές και στην Ινδία
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, εκμεταλλευόμενη η χώρα μας την απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από Ιράν την τρέχουσα εμπορική περίοδο, προχώρησε στην σύναψη συμβάσεων για πώληση ελληνικών ακτινιδίων στην ινδική αγορά, τις οποίες υλοποιεί με συνέπεια και με προοπτικές συνέχειας.
«Η Ινδία είναι μια αγορά, που οι εισαγωγές της σε ακτινίδια ανέρχονται σε 68-70 χιλ. τόνους τον χρόνο και πιστεύουμε ότι μετά την γνωριμία των Ινδών καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα θα διατηρηθεί η παρουσία μας και θα διευρυνθεί παρά του ότι αναμένεται η άρση του εμπάργκο στα Ιρανικά ακτινίδια, σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης, παραθέτοντας δήλωση Ινδού εισαγωγέα, ο οποίος σημείωσε ότι «εάν το ιρανικό ακτινίδιο επιτρεπόταν να επιστρέψει στην αγορά, θα είχαν αντίκτυπο τα ιταλικά ακτινίδια περισσότερο από τα ελληνικά».
Συμπληρώνει δε, ότι ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εξαγομένων προϊόντων μας προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια και στο μέλλον.
Πάντως, παρά τις θετικές εξελίξεις ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas αναφέρει ότι μεταξύ των εξαχθέντων φορτίων συμπεριλαμβάνονται και φορτία ακτινιδίων για βιομηχανική χρήση, τα οποία εκτιμώνται σε 1.260 τόνους (προς Ιταλία, Ουκρανία κ.α. σε άλλους προορισμούς), για τα οποία «πιστεύουμε ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση», τονίζει.
Η πορεία των εξαγωγών
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 84.008 τόνους έναντι 91.341 τόνων. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι ποσότητες που κατευθύνθηκαν προς ΗΠΑ ανέρχονται σε 6.527 τόνους έναντι 6.987 τόνων πέρσι, προς Ισπανία 14.795 τόνοι έναντι 11.258 τόνων, προς Ιταλία 12.454 τόνοι έναντι 35.005 τόνων, προς Καναδά 3.277 τόνοι έναντι 2.053 τόνων, προς Ινδία 7.271 τόνοι έναντι 386 τόνων.
Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζουν οι εξαγωγείς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος εισήχθησαν 750 τόνοι ακτινιδίων. Από την συνολική αυτή ποσότητα οι 317 τόνοι (οι 220 τόνοι ήταν ποικιλίας Hayward) από την Ιταλία και 124 τόνοι από το Βέλγιο. Υπήρξε όμως και εισαγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, φορτίου ακτινιδίων 21 τόνων από το Ιράν.