Τη δική τους «ζώνη» στον τηλεοπτικό χρόνο της Τουρκίας, αλλά και θέση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας έχουν εξασφαλίσει πλέον τα ελληνοτουρκικά. Με τα τουρκικά ΜΜΕ να ακολουθούν και να επιχειρούν να συντηρήσουν τη ρητορική της έντασης που προκρίνεται από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ακολουθείται πιστά και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Μια «επικίνδυνη μόδα», όπως σημειώνουν οι διπλωμάτες, που τείνει να γίνει καθεστώς. Σημειώνοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να εντείνεται εάν και εφόσον αυτό μπορέσει να περάσει και στην τουρκική κοινή γνώμη, που μέχρι στιγμής δείχνει να παίρνει τις δικές της αποστάσεις.
Τουρκία: Μια αγγελία του Reuters έφερε την «έκρηξη» του Ερντογάν
Ωστόσο η αναφορά των ΜΜΕ της γείτονος στα ελληνοτουρκικά δεν στοχεύει απευθείας στο τουρκικό κοινό, το οποίο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που το επηρεάζουν άμεσα, όπως είναι η οικονομία, η τρομοκρατία, οι ένοπλες συγκρούσεις.
Τα ελληνοτουρκικά και οι αναφορές στην Ελλάδα υπάρχουν στα τουρκικά ΜΜΕ και έχουν αποκτήσει σταθερή παρουσία από τη στιγμή που η Αγκυρα συνειδητοποίησε, κυρίως, τον αντίκτυπο που έχουν οι εν λόγω ειδήσεις στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές, χρησιμοποιούνται και τα ζητήματα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και στον πολιτικό λόγο. Εχοντας γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Η ελληνική απειλή
Το αφήγημα της «ελληνικής απειλής» και της «τουρκικής απάντησης» που επιχειρεί να στήσει ο Ερντογάν και υιοθετεί η αντιπολίτευση, για την κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με την απήχηση που έχουν οι δηλώσεις αυτές στην Ελλάδα. Και η εντύπωση που επιχειρεί να δημιουργήσει στο εσωτερικό του ότι η Αθήνα «τρομάζει» από τις απειλές της Τουρκίας. «Εάν στην Ελλάδα δεν έπαιζαν τόσο οι δηλώσεις αυτές, δεν θα υπήρχαν ή τουλάχιστον θα είχαν εξασθενήσει.
Γίνονται γιατί κυρίως τις αναπαράγετε», είναι η απάντηση τουρκικών πηγών που βρίσκονται κοντά στο ΥΠΕΞ της Αγκυρας. Δεδομένου δε ότι η Τουρκία φτάνει στη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του τουρκικού κράτους και ο Ερντογάν θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από όσα κατάφερε ο Κεμάλ Ατατούρκ, η Ελλάδα αποτελεί τον «χρήσιμο εχθρό».
Η εργαλειοποίηση δε των ελληνικών ΜΜΕ σε σχέση με την αναπαραγωγή των τουρκικών δηλώσεων για την Αγκυρα είναι ίσως σε αυτή τη φάση και πιο ισχυρή από την επιδραστικότητα των τοποθετήσεων των τούρκων αξιωματούχων επί των ελληνοτουρκικών στο εσωτερικό της χώρας. Και τα ελληνικά ΜΜΕ αρκετές φορές πέφτουν στην παγίδα.
Η Αγκυρα θέλει να διατηρήσει την ένταση σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας έτσι και τις συνθήκες για ένα ατύχημα, εάν και εφόσον θεωρήσει ότι το έχει ανάγκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Ενα ατύχημα για το οποίο θα μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά.
Οι κορόνες του Ερντογάν
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί ότι ο τουρκικός στρατός «μπορεί να έρθει ένα βράδυ», να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επιχειρώντας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε αυτά, να καταγγέλλει την Αθήνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε σχέση με το Μεταναστευτικό, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει την ελληνική πλευρά ως ανοιχτή στην «υπόθαλψη τρομοκρατίας». Με την ένταση να παραμένει σε επίπεδο ρητορικής, αλλά να δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα που μπορεί να εγκυμονεί σειρά κινδύνων. Και την επικοινωνιακή πολιτική του Ερντογάν να έχει τον δικό της ρόλο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ