Πρόκειται υποκατάστημα γνωστής εταιρείας πώλησης μουσικών ειδών. Όταν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ζήτησε να αρθεί η απόλυση, έλαβαν την απάντηση πως ο εργαζόμενος κρίνεται πλέον ως «ανεπαρκής».
Πρόκειται για τον Φ.Β, ο οποίος μας δήλωσε ότι έχει προσφύγει στο ΣΕΠΕ, καταγγέλλοντας κι ο ίδιος την απόλυση και μας ενημέρωσε για το χρονικό της υπόθεσής του. Στις 19 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Φ.Β. εισάγεται στο νοσοκομείο με συμπτώματα της νόσου. Στις 28 Νοεμβρίου και καθώς έληξε η αναρρωτική του άδεια, επιστρέφει στη δουλειά του και έρχεται αντιμέτωπος με τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος του επιτίθεται με ειρωνικά σχόλια, όπως «μια χαρά σε βλέπω” και “έλειψες και δε ζήτησες ούτε μία συγγνώμη». Τότε, πάντα με δεδομένο ότι ο Φ.Β βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, του ανακοινώνεται ότι πρόκειται να απολυθεί.
Την ίδια μέρα ο Φ. μαθαίνει ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, πράγμα που γνωστοποιείται και στην εταιρεία. Στις 9 Δεκέμβρη του ανακοινώνεται, αφού δηλαδή έχει διαγνωστεί, από την εταιρεία η απόφαση της απόλυσης και στις 12 του ίδιου μήνα κοινοποιείται η καταγγελία της σύμβασης.
«Μέχρι εκείνη την στιγμή δούλευα ήδη 14 μήνες στο κατάστημα της Γλυφάδα», λέει ο Φ. «Μάλιστα, όλο το καλοκαίρι δούλευα υπερωρίες -απλήρωτες- για να καλύψω συναδέλφους που έλειπαν, ενώ το ίδιο έχω κάνει και για συναδέλφους που ήταν σε αναρρωτική άδεια», συνέχισε.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Με την κείμενη νομοθεσία οι πρώτοι 12 μήνες της εργασίας θεωρούνται «δοκιμαστική περίοδος» και ο εργαζόμενος δεν προστατεύεται σε περίπτωση απόλυσης.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις, με αναπηρία κοκ προστατεύονται από το νόμο για την περίπτωση απόλυσης, στα πλαίσια της κοινωνικής ένταξης όλων των πολιτών στην εργασία.
Σε περίπτωση που η εταιρεία είχε γνώση της νόσου του Φ.Β πριν την πρόσληψη, τα πράγματα θα αν διαφορετικά, αν ο εργαζόμενος εργαζόταν δώδεκα ή λιγότερο από δώδεκα μήνες στην εταιρεία. Αλλά ο Φ.Β εργαζόταν ήδη 14 μήνες και διαγνώστηκε μετά το πέρας του 12μηνου, οπότε και ενημέρωσε για τη διάγνωση πριν του ανακοινωθεί επισήμως η απόλυση.
Για την ακρίβεια η απόλυσή του γνωστοποιήθηκε προφορικά μόλις επέστρεψε από αναρρωτική άδεια και τυπικά σχεδόν δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, πρόκειται για αυθαιρεσία και καταπάτηση της κείμενης νομοθεσίας.
«Δε νομίζω ότι στα κεντρικά γνωρίζουν τι έχει γίνει. Έχω προβεί σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ και ελπίζω να γνωστοποιηθεί και στους ιδιοκτήτες της εταιρείας το περιστατικό», μας λέει ο Φ.Β.
Ο Φ. έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να διεκδικήσει τη δικαίωσή του.