Με στόχο να «κλείσει» την χρονιά ρεφάροντας μετά το σκάνδαλο του Κατάρ και την φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται σήμερα το μεσημέρι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αφορμή τον προϋπολογισμό.
Στην πραγματικότητα, θέλει να χαράξει, σε όλα τα επίπεδα, τον εκλογικό δρόμο του 2023, ο οποίος ξέρει πως θα είναι κρίσιμος για το κόμμα του, με ατζέντα που ξεπερνάει την Καϊλή. Κι αυτό γιατί αφενός η επίδραση της φερόμενης ανάμειξης της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε ένα ευρωπαϊκών διαστάσεων σκάνδαλο και αφετέρου τα απόνερα που αυτή άφησε στην ελληνική πολιτική σκηνή, που φτάνουν μέχρι τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, έχουν αυξήσει την πίεση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η ΝΔ, και δια στόματος Μητσοτάκη, έχει διαλέξει την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την προσέλκυση των κεντρώων ψηφοφόρων, είτε αυτοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ είτε βρίσκονται στην δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, συνεχίζει τις επιθέσεις φιλίας εκμεταλλευόμενος αυτήν την «επιχείρηση ταύτισης» προς όφελός του.
- Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Τα τρία μοιραία λάθη της Ευρωβουλευτού – Τα επόμενα βήματα μετά την «επιχείρηση αθώωσής» της από τον Τζιόρτζι
Χαρακτηριστικά, κατά την χθεσινή παρουσία του στις Βρυξέλλες για την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ούτε μια αιχμή για την Χαριλάου Τρικούπη, επιλέγοντας όχι μόνο να μιλήσει θετικά για τα άμεσα αντανακλαστικά στην διαγραφή Καϊλή, αλλά και να υιοθετήσει την θέση περί «Δούρειου Ιππου», αναφερόμενος στις στενές σχέσεις της με το ΕΛΚ και τη ΝΔ.
Το ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών έχει δημιουργήσει συζητήσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα, ειδικά μετά την θέση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε την περασμένη Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή («σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης, με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση»), όμως από το ΠΑΣΟΚ σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η αυτόνομη πορεία του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτη -κάνοντας παρόμοιες επικριτικές αναφορές στη νοοτροπία τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Οι αιχμές Καστανίδη
Παρότι απέναντι στην ταύτιση που επιχειρείται ανάμεσα στις φερόμενες ενέργειες της Καϊλή και στις κινήσεις του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ένα ενιαίο μέτωπο, υπήρξαν και τα στελέχη αυτά που θεώρησαν πως η διαγραφή της πρώην ευρωβουλευτή ήρθε με καθυστέρηση. Ο Χάρης Καστανίδης από το βήμα της Βουλής χθες το βράδυ μίλησε για δύο κατηγορίες στελεχών, αυτά που ζουν για το κόμμα τους και αυτά τα οποία ζουν από το κόμμα τους. Υπάρχουν, είπε, και δύο κατηγορίες διαγραφομένων στελεχών, εκείνοι που διαγράφονται για τις ιδέες του και μένουν πιστοί στις αρχές και στις αξίες τους, αλλά και εκείνοι που διαγράφονται όταν παραβιάζουν «με ατιμωτικό τρόπο» τους κανόνες. «Η ευθύνη των ηγεσιών είναι ότι, αν δεν υποστηρίζουν, τουλάχιστον ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά κόμματα και έκπληκτοι ή τεθλιμμένοι τους διαγράφουν όταν παραβιάζουν τον όρκο τους», σχολίασε. «Αυτό να μην ξανασυμβεί».
Παράλληλα, ένας εκ των υποψήφιων της Αιτωλοακαρνανίας, ο Βαγγέλης Γάκης, με επιστολή του στον Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη, απέσυρε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος, αναφερόμενος κι αυτός στους χειρισμούς που αφορούσαν την διαγραφή της Καϊλή: «Ακούμε για »Δούρειους Ίππους», οι οποίοι ήταν στην παράταξη εν γνώσει της ηγεσίας. Ουδείς απάντησε στο για ποιο λόγο παρέμεινε εν γνώσει τους ένας »Δούρειος Ίππος» στην »καρδιά’» της Παράταξης», έγραψε χαρακτηριστικά.