Από την πρώτη στιγμή που το σκάνδαλο του Κατάρ και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή σ’ αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας, στην Χαριλάου Τρικούπη ήξεραν πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει στο κάδρο το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν άργησε να έρθει.
Η κυβέρνηση –μέσω του Γιάννη Οικονόμου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη– ασκεί κριτική τόσο για τους ισχυρισμούς περί Δούρειου Ιππου όσο και για την φράση του Νίκου Ανδρουλάκη για σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και τη ΝΔ στην αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης: Κόντρα Οικονόμου με ΠΑΣΟΚ για Εύα Καϊλή και μετεκλογικές συνεργασίες
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση κρατάει μεν πιο χαμηλούς τόνους, όμως οι αιχμές για καθυστέρηση της απόφασης διαγραφής (ειδικά από την στιγμή που υπήρχαν υποψίες για σύμπραξη της Καϊλή με τη ΝΔ) έπεσαν στην δημόσια συζήτηση από την αρχή και από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Αλέξη Τσίπρα.
Καταφύγιο στη μυθοπλασία
«Η ανάγκη της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την οδυνηρή πραγματικότητα της ακρίβειας, του πληθωρισμού, του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, την οδηγεί να αναζητήσει καταφύγιο στη μυθοπλασία», λένε τα κεντροαριστερά στελέχη, κάνοντας λόγο για ευφάνταστα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η ΝΔ επενδύει στην τοξικότητα και στον διχασμό, γιατί ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει τεθεί (τουλάχιστον για την δεύτερη Κυριακή) δεν επιτυγχάνεται και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο το εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Δεν γίνεται να ζητά από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει κεντρική επιδίωξη την δική της παραμονή της εξουσία», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί την «διάσωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το «όχι» Τσίπρα σε «κυβέρνηση των ηττημένων», καθώς θεωρούν πως αυτή η στάση ακυρώνει στην πράξη την απλή αναλογική.
Μετεκλογικές συνεργασίες
Οσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλουν να καταστήσουν σαφές πως δεν θα γίνουν «παρακολούθημα» ούτε της κυβέρνησης ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έχουμε μια αυτόνομη πορεία. Ποιος είναι ο σκοπός κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης από καταβολής κόσμου; Να στείλει την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Είναι τελείως παράλογο να βγαίνει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και να λέει: “Ψηφίστε μας για να μείνει η κυβέρνηση στην εξουσία”», ανέφερε (ΣΚΑΪ), σ’ αυτό το μήκος κύματος, και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Παναγιώτης Δουδωνής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στα λεγόμενα Μητσοτάκη περί συνεργασίας του κόμματος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύτηκε από επίθεση στον Πρωθυπουργό και για την υπόθεση των υποκλοπών.
«Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Σε ηθικά θέματα είμαστε άτεγκτοι και δεν στήνουμε μηχανισμούς συγκάλυψης», ανέφεραν χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πρωθυπουργό των Πάτσηδων των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια, των παρακολουθήσεων και της τελειοποίησης όλων των νοσηρών πρακτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Στην τελευταία φράση της, η ανακοίνωση απαντάει εμμέσως και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «οι έλληνες πολίτες αξίζουν να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη της κυβέρνησης των Τσίπρα – Καμμένου και δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από την ανέλεγκτη εξουσία του κ. Μητσοτάκη».
Στο PES o Τσίπρας, στην Αθήνα ο Ανδρουλάκης
Με τον Τσίπρα, πάντως, ο Ανδρουλάκης δεν βρίσκεται ακόμα στο ίδιο τραπέζι ούτε τυπικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο: ο Αλέξης Τσίπρας παρευρίσκεται σήμερα στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου συμμετέχει ως παρατηρητής.
Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις παρεμβάσεις του στο Στρασβούργο επιστρέφει στην Αθήνα για την προετοιμασία της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα την Παρασκευή, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Η συνεδρίαση, πάντως, αναμένεται ενδιαφέρουσα, καθώς είναι η πρώτη για το PES μετά το σκάνδαλο του Κατάρ και την εμπλοκή προσώπων προερχόμενων από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.