Με ανοιχτό πάντα το σενάριο των πρόωρων εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον εκλογικό χάρτη υπό διαμόρφωση ανά επικράτεια, συγκεντρώνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον η μάχη στην Α’ Αθήνας για την αξιωματική αντιπολίτευση. Καταρχάς λόγω ατζέντας και δύσκολου κοινού αλλά και μιας πιο αριστερόστροφης ανάγνωσης που θέλει την εν λόγω περιοχή ευάλωτη στην alt right ατζέντα (ξενοφοβία κ.λπ.) και άρα εκ των πραγμάτων δύσκολη για το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον όμως έχει να κάνει και με τους υποψηφίους που προς το παρόν ξέρουμε πως θα κατέλθουν στην Α’ Αθήνας και που δεν είναι τυχαία πρόσωπα για την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Μια μάλιστα επίσης πρωτότυπη οπτική θέλει δύο εκ των βασικών τάσεων να συγκρούονται «υπόγεια» στην εν λόγω περιφέρεια, ενώ μια άλλη μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ των παλαιών και των νέων που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού.
Οι παλιοί του κόμματος
Ξεκινάμε από τους «παλιούς» και εδώ έχουμε δύο εξέχοντα μέλη της Ομπρέλας αλλά και του ιστορικού ΣΥΝ όπως ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Σε πρόσφατη μέτρηση κεντροδεξιού πολιτευτή και οι δύο έχουν αυξημένες μετοχές στην προεκλογική μάχη. Την ίδια ώρα συχνά μιλούν αυτοτελώς για τα θέματα της περιοχής αλλά ως κεντρικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν δημόσιες πάντα παρεμβάσεις με ευρύτερη ατζέντα.
Για το εσωτερικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης δύο πρόσωπα που δεν μασάνε ακριβώς τα λόγια τους, πιστεύουν σε μια ταυτοτική μάχη, έχουν τους δικούς τους αστερίσκους για τα θολά ή κεντρώα ανοίγματα του κόμματος και μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη (που δίνει τη μάχη του σταυρού στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας) συνιστούν πάντα μια άτυπη τρόικα που κάνει την κριτική της ενίοτε.
Η νεότερη φρουρά
Το έτερο δίδυμο είναι εκείνο των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου. Ξεκινάμε απ’ τον δεύτερο. Το βασικό σενάριο τον φέρνει στην Α’ Αθήνας και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του, να πηγαίνει γυναίκα.
Ηλιόπουλος και Τζανακόπουλος με άριστη χημεία μεταξύ τους και σε κοινή συμπόρευση εσωκομματική εδώ και χρόνια είναι η νεότερη φρουρά της ηγεσίας του κόμματος και εκείνη που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια υπερβολική ίσως μα γλαφυρή περιγραφή θα τους ενέγραφε στη «γραμμή Κόρμπιν» εντός ΣΥΡΙΖΑ και συχνά με φιλοπληβειακό λόγο, αλλά και γέφυρες με άλλες ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ (και η ομάδα Τζανακόπουλου βλέπει με ενστάσεις τα ανοίγματα αλλά πιο ήπια από την Ομπρέλα).
Το ανένταχτο δίδυμο
Το τρίτο δίδυμο είναι πιο ανένταχτο εσωτερικά αλλά έχει τους δικούς του διαύλους επικοινωνίας με άλλα ρεύματα, κυρίως με το προεδρικό αλλά και το πιο πασοκογενές. Ο πανεπιστημιακός και τέως υπουργός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, έχει εδώ και καιρό συγκροτήσει ένα άτυπο δίκτυο ή και θινκ τανκ για θέματα κράτους και διακυβέρνησης με τίτλο «Δίκτυο για τη Δημοκρατική Μεταρρύθμιση του Κράτους» με νέους επιστήμονες, κείμενα και συζητήσεις ενώ κρατά αυτόνομο βηματισμό.
Ολα δείχνουν ότι στην Α’ Αθήνας θα κατέβει εκ νέου όπως το 2019 η Μάγκυ Δούση – με άριστη πολιτική σχέση με τον Βερναρδάκη – απ’ τα νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκε στη νέα ΚΕ του κόμματος και έχει εμπειρία από τη συριζαϊκή διακυβέρνηση.