Ήταν τέλος Οκτωβρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής, διατύπωνε δημόσια μια τελευταία φράση. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναγυρίσει το θέμα σε μάς» – έλεγε – «ο σκοπός μας είναι, έχοντας δώσει μια σαφή κατεύθυνση, να λύσουν πια το ζήτημα οι υπουργοί στο δικό τους επίπεδο». Και εκτιμούσε ότι θα ήταν «κακή εξέλιξη» εάν καλούνταν εκ νέου οι ηγέτες σε σκληρό μπρα ντε φερ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Ο κίνδυνος να συμβεί τελικά αυτό είναι υπαρκτός, δεδομένων των δυσκολιών που δείχνουν ότι παραμένουν στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων των χωρών.
Διαβάστε επίσης: Ύστατες διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο αέριο – Καθυστερεί η έναρξη του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας
Η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (σε Ιταλία, Βέλγιο κ.α.) είναι στα «κάγκελα» με το ευρωπαϊκό «πήγαιν’ έλα» του θέματος και στέκονται απέναντι στο μπλοκ των χωρών (Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Αυστρία, Δανία κ.ά.), οι οποίες επιμένουν στην αρχική πρόταση της Κομισιόν (πλαφόν στα 275 ευρώ), χωρίς διάθεση να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις στις Βρυξέλες είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Ανάγκη ταυτόχρονης συμφωνίας»
Την οπτική της ελληνικής πλευράς σκιαγράφησε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες συζητήσεις συντονισμού που έγιναν μεταξύ του ευρωπαϊκού Νότου στο Αλικάντε της Ισπανίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, ο Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη ταυτόχρονης συμφωνίας «για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν».
Αυτό που ζητείται από το «σκληρό» κλαμπ των βόρειων χωρών, συνεπώς, είναι να υποχωρήσουν στο ζήτημα του πλαφόν ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης και των ΑΠΕ. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της και απορρίπτει το επιχείρημα ότι το πλαφόν θα προκαλέσει ζητήματα επάρκειας, οδηγώντας τους προμηθευτές σε άλλες αγορές. «Έχει πάψει προ πολλού» να λειτουργεί κανονικά η εφοδιαστική αλυσίδα», όπως λένε.
Προετοιμασία για τη νέα σύνοδο
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει και οι σημερινές διαβουλεύσεις στην έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών, οι οποίοι αναζητούν τον πολυπόιητο συμβιβασμό, κινδυνεύουν με… ναυάγιο. Ήδη στην ελληνική κυβέρνηση γίνονται προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου.
Εξάλλου ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δεν εκφράζουν προς το παρόν μεγάλη αισιοδοξία για την περίπτωση να κλείσει σήμερα μια συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι το «πήγαιν’ έλα» θα έχει και συνέχεια, με παραπομπή του θέματος για πολιτικές αποφάσεις στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από εκεί ξανά στους υπουργούς για τις τεχνικές λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα.