Η εκλογική κολοκυθιά συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν απάντηση στο μόνο εκλογικό δίλημμα που παραμένει σε εκκρεμότητα, εάν δηλαδή οι κάλπες θα στηθούν Μάρτιο ή Μάιο. Θα γίνουν στην ώρα τους, αλλά δυο-τρεις μήνες νωρίτερα δεν αλλάζουν πολλά, ούτε μπορούν οι εκλογές να χαρακτηρισθούν πρόωρες – που διαμηνύει εσχάτως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μια διαφορά ανάμεσα στις κάλπες εντός τριμήνου ή εντός εξαμήνου, ωστόσο, βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πρώτη περίπτωση, η σπουδή θα μπορούσε να αποδοθεί και σε μια ανησυχία για πληγές που θα ανοίξουν στον χρόνο που θα τρέξει. Στη δεύτερη, με τις κάλπες στο τέλος του συνταγματικού κύκλου, στη φαρέτρα των προεκλογικών επιχειρημάτων θα προστεθεί και η πλήρης επιστροφή σε μια πολιτική κανονικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει την αναβάπτισή της και μια νέα αυτοδύναμη πορεία – που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον από δεύτερες κάλπες.
Το μήνυμα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανησυχεί από εσωκομματικές παρεκτροπές και, πολύ περισσότερο, από εξελίξεις στο πεδίο των υποκλοπών. Από τις αρχές του φθινοπώρου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια γενικευμένη ανοσία στην κοινή γνώμη, που προκαλεί βραχυκύκλωμα πρωτίστως στην Κουμουνδούρου, η οποία αντιμετώπιζε τις παρακολουθήσεις σαν μάννα εξ ουρανού, ενώ κι εντός των γαλάζιων τειχών τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο. Στην προεκλογική αφετηρία, όσες ενστάσεις κι αν έχουν ο Καραμανλής και ο Σαμαράς, δεν μπορούν παρά να συστρατευθούν για τον μεγάλο εκλογικό στόχο. Ο Μητσοτάκης θα καθορίσει μέχρι τις αρχές του χρόνου τον εκλογικό ορίζοντα, ενδεχομένως αμέσως μετά την επιστροφή από ένα πολυήμερο ταξίδι στην Ιαπωνία, έχοντας καθαρό τον πολιτικό ορίζοντα.
Τα μόνα εμπόδια στον σχεδιασμό μπορεί να προέλθουν από το μέτωπο της Οικονομίας και την Αγκυρα. Στον βαθμό που δεν διαμορφωθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες στο ενεργειακό και τα κύματα ακρίβειας που σηκώνει, τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ετοιμάζονται για το ξεκίνημα του 2023 μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, όμως, ουδείς μπορεί να προδικάσει τις διαθέσεις του Ερντογάν. Εάν ο προεκλογικός αγώνας του τούρκου προέδρου δεν στραβώσει, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η διελκυστίνδα θα περιοριστεί στους συνήθεις λεονταρισμούς. Με έναν Ερντογάν υπό μεγάλη εκλογική πίεση, όμως, το σκηνικό θα μπορούσε να υπερθερμανθεί.
Βασικός στόχος του ελληνικού σχεδιασμού είναι αυτούς τους προεκλογικούς μήνες να μην υπάρξουν ανατροπές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα εξέπεμπαν το μήνυμα ότι η Δύση, κατά βάση η Ουάσιγκτον, αλλάζει το πλάνο και ανάβει «πράσινο φως» για τουρκικούς υπερεξοπλισμούς. Η Αθήνα γνωρίζει ότι σε βάθος χρόνου κάμποσες δεκάδες αναβαθμισμένα F-16 θα φτάσουν στην Αγκυρα. Το ζητούμενο είναι η προμήθεια να μπει μπροστά όταν ο προγραμματισμός για την ελληνική εξοπλιστική αναβάθμιση θα έχει προχωρήσει αρκετά, προσφέροντας ζωτικό χώρο για νέες διπλωματικές προσεγγίσεις και λύσεις.
Ο Μπομπ Μενέντεζ αποτελεί το «κλειδί» για το χρονοδιάγραμμα, τόσο για την Αθήνα όσο και για την Ουάσιγκτον. Στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) των ΗΠΑ η σύσταση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μην πραγματοποιούν «μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων» δεν αποσκοπούσε να εξευμενίσει την Αγκυρα. Ακόμη κι αν δεν αποτελεί ρήτρα, πρόκειται για ασυνήθιστη προσθήκη στα αμερικανικά νομοθετικά κείμενα. Ούτε από σύμπτωση ή έναν άκρατο φιλελληνισμό ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας σπεύδει σχεδόν καθημερινά να διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει το προσωπικό δικαίωμα του βέτο και θα μπλοκάρει την αγορά των F-16 εάν η Τουρκία δεν απεκδυθεί τον ρόλο του ταραχοποιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα μαχητικά αεροσκάφη που περιμένει η Αγκυρα μπορούν να μείνουν στα χαρτιά μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες εκατέρωθεν του Αιγαίου. Ο Μενέντεζ δεν αντιστέκεται μόνος του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα αμερικανικά φτερά – και πριν από τις εκλογές αναμένεται ακόμη μια φορά στην Αθήνα.