Το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Εύα Καϊλή να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Η ευρωβουλευτής που κατηγορείται για χρηματισμό και δωροληψία από το Κατάρ δεν είναι η πρώτη και, πιθανότατα, ούτε η τελευταία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα.
Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος μίλησε για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα της κράτησης της ευρωβουλευτού, από τις βελγικές αρχές.
Αρχικά, η Εύα Καϊλή αλλά και οι άλλοι τέσσερις που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κρατούνται και σήμερα θα γίνει γνωστό το εάν έχουν συλληφθεί ή όχι. Οι βελγικές δικαστικές αρχές, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα κάνουν, αν θα κάνουν συνέντευξη τύπου ή αν θα βγάλουν ανακοίνωση σήμερα στη 1 και για το εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
- Διαβάστε επίσης: Δεύτερο βράδυ στο κελί για την Εύα Καϊλή – Πολιτικός σεισμός από το τσουνάμι αποκαλύψεων για το «Qatar Gate»
Έως τώρα και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, πέντε άτομα συμπεριλαμβανομένης της κ. Καϊλή και προέρχονται όλοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε είναι πρώην ή νυν ευρωβουλευτές.
Γιατί βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα η Εύα Καϊλή
Το «βάρος» για την Εύα Καϊλή βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, η ίδια και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, χρηματίστηκαν από τις αρχές του Κατάρ, προκειμένου να επηρεάσουν ψηφίσματα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, κυρίως για εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ.
Σημειώνεται πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με το Κατάρ, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για 6.500 νεκρούς εργάτες για την προετοιμασία του Μουντιάλ, κάτι το οποίο οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές που εμπλέκονται στην υπόθεση, αρνήθηκαν. Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή σε δημόσια τοποθέτησή της στην Ευρωβουλή είχε πει πως το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.
Τι θα συμβεί με την ασυλία της Καϊλή
Όσον αφορά στην ασυλία της ευρωβουλευτού ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχουν οι εξής πιθανότητες: Πρώτον, να αποφασιστεί άρση της ασυλίας κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής και εν συνεχεία στην Ολομέλεια, ωστόσο υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχει καμία ασυλία εάν κάποιος πιαστεί επ’ αυτοφώρω.
Όπως μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ εντοπίστηκαν σακούλες με χρήματα στην οικία της.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, λόγω της έρευνας για διαφθορά που σχετίζεται με το Κατάρ, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκε τα χρήματα.
Ο πρόεδρος των ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας αναφέρθηκε στην υπόθεση που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.
«Μία συνήθης διαδικασία και στο Βέλγιο και στη Γαλλία, που δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά δεν σημαίνει και τίποτα αναφορικά με το τι θα γίνει στην πορεία, μπορεί να είναι ελεύθερη ή να δικαστεί και άλλα. Μέχρι να δώσει εξηγήσεις θεωρείται ύποπτη η Εύα Καϊλή. Δεν κρατείται με την έννοια της σύλληψης, σύλληψη υπάρχει μόνο με το ένταλμα. Άλλη είναι η ασυλία στους ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν αποτελεί “καλή” είδηση για την Ελλάδα όλο αυτό. Οφείλουμε να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας όλων όσων φέρεται να κατηγορούνται», είπε αρχικά.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί πού έχει τελεστεί το αδίκημα. Εάν έχει γίνει εκεί, δεν βλέπω τον δρόμο να δικαστεί στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γλύκας.
Καθαίρεση της Εύας Καιλή θα ζητήσουν οι επικεφαλής των κομμάτων της Ευρωβουλής τη Δευτέρα
Για τις αρμοδιότητες της κ. Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, διευκρίνισε πως, «η Εύα Καϊλή έχει αποπεμφθεί και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στην Ευρωβουλή και τη Δευτέρα στις 4 η ώρα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων όλων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, με πρωτοβουλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και εκεί θα αποφασιστεί η καθαίρεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού από την Αντιπροεδρία της Ευρωβουλής. Όλα τα κόμματα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για το θέμα, εκτός από το Δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».
Επισημαίνεται πως η έδρα της κ. Καϊλή δεν χάνεται με οποιαδήποτε απόφαση, πάρα μόνο εάν η ίδια παραιτηθεί.