«Όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη» και κατά βάση οφείλεται στη γρίπη τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο καθηγητής μίλησε για τις εξαιρετικά μεταδοτικές λοιμώξεις, που μας ταλαιπωρούν ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόληψη.
Ο κ. Τζανάκης ξεκίνησε με τη φράση «όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη, η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη» και έκανε λόγο για 20 με 30.000 κρούσματα τη μέρα, με τον αναπνευστικό – συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη να παίρνουν τα ηνία.
- Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για ιούς και μικρόβια στον παιδικό πληθυσμό
Μεταξύ άλλων, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, καθώς ο RSV προσβάλει και μεγάλες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι «μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία».
Εμβόλια και πρόληψη
Μόνος σύμμαχος στη μάχη κατά των ιών, όπως ανέφερε, φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον κοροναϊό και φυσικά αυτό της γρίπης, το οποίο εμπεριέχει το στέλεχος «Η3Ν2» που υπάρχει και στη γρίπη, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα μεγάλης (αν όχι εξολοκλήρου) προστασίας όπως δήλωσε στη συνέχεια ο καθηγητής.
Τέλος, ο κ. Τζανάκης συνέδεσε τη μεταδοτικότητα του αναπνευστικού ιού, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ισχυρή, μέσω των χεριών, των επιφανειών και των αντικειμένων, συνιστώντας καλή αντισηψία.
Καμπανάκι για την έξαρση κρουσμάτων
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε χτυπήσει καμπανάκι για τις ευπαθείς ομάδες τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την έξαρση των ιώσεων και το «κύμα» γρίπης συνιστώντας ψυχραιμία.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «δεν υπάρχει μια γενική σύσταση όλα τα παιδιά να εμβολιαστούν».
Γίνεται – όπως είπε – μια εξατομίκευση της σύστασης, από τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον του και, αναλόγως, υποδεικνύει ή όχι να εμβολιαστεί».
Τόνισε πως εφέτος, θα είναι μεγαλύτερο το κύμα των ιώσεων, λόγω της προηγούμενης ηρεμίας των δύο ετών (με τη χρήση της μάσκας), αλλά αυτή η αύξηση των περιστατικών ήταν και αναμενόμενη».
Εφέτος, θα είναι μεγαλύτερο το κύμα των ιώσεων, λόγω της προηγούμενης ηρεμίας των δύο ετών (με τη χρήση της μάσκας), αλλά αυτή η αύξηση των περιστατικών ήταν και αναμενόμενη».
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων στη χώρα μας. Όπως τόνισε στο MEGA η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.
Ακόμη, ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, είχαν βάλει «φρένο» στην έξαρση των ιώσεων.
«Επειδή ήταν σε «ύπνο» το ανοσοποιητικό σύστημα τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένα. Είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος δεν μας ανησυχεί, η γρίπη που ήρθε πολύ νωρίτερα και ο συγκυτιακός ιός RSV.
Η έξαρση της γρίπης θα έρθει μετά τις 25-30 Δεκέμβρη. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι συνήθως το peak της γρίπης», τόνισε η Ματίνα Παγώνη.