Το διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος των λεγόμενων «αόρατων» δεξαμενοπλοίων αποτελεί πραγματική απειλή για τη φήμη της παγκόσμιας ναυτιλίας και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών καθώς και το περιβάλλον, προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του κλάδου.
Στον απόηχο των κυρώσεων και της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ρωσία αποκτά ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας του στόλου, ενώνοντας τις δυνάμεις της και με άλλους εξαγωγικούς «γίγαντες» όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα. Ο στόχος είναι προφανής και πιο συγκεκριμένα η αποφυγή κυρώσεων, με τα παλαιότερα δεξαμενόπλοια να ωθούνται σε επικίνδυνες επιχειρήσεις χωρίς σωστή διαχείριση και την ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη.
Διαβάστε επίσης – Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πολύ υψηλό για να πλήξει την πολεμική μηχανή του Πούτιν
Παράλληλα, ο αυξανόμενος ρυθμός μεταφορτώσεων φορτίου από πλοίο σε πλοίο, οδηγούν τους εμπειρογνώμονες να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ατυχημάτων.
Ο Jakob Larsen, επικεφαλής του τομέα ασφάλειας του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού BIMCO, δήλωσε ότι ανησυχεί για την άνοδο του «αόρατου» στόλου, καταγγέλλοντας οποιεσδήποτε ενέργειες παραβιάζουν τους κανονισμούς ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης του AIS (σ.σ. του πομπού) ενός πλοίου ως μέρος των προσπαθειών συγκάλυψης έκνομων δραστηριοτήτων.
«Είναι ανησυχητικό ότι οι ενέργειες ορισμένων οδηγούν σε άσχημη εικόνα τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου που επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά φορτίων», είπε ο Larsen στο Splash247.
Από Rolls-Royce η αγορά κινδυνεύει να γίνει…. Lada
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του συγγραφέα Michael Grey, ο οποίος επεσήμανε πως «ο τομέας των δεξαμενόπλοιων είχε δουλέψει τόσο σκληρά για να γίνει η Rolls-Royce της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τώρα ο “αόρατος” στόλος και το είδος των ανθρώπων που θα προσελκύσει θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη φήμη που έχει αποκτηθεί».
Στο μεταξύ, εκφράζοντας ανησυχία για τους άνδρες και τις γυναίκες που «στρατολογήθηκαν» για να μεταφέρουν όλο αυτό το παράνομο φορτίο, ο Fabrizio Barcellona, συντονιστής στη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), είπε: «Τις περισσότερες φορές, οι ναυτικοί δεν γνωρίζουν την προέλευση του φορτίου. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη περισσότερο για το πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να αγοράζεται και να πωλείται συνεχώς, μέσα σε ένα μόνο ταξίδι»
Ο προσδιορισμός της έκτασης του «αόρατου» ή «σκοτεινού» κατά πολλούς στόλου γίνεται ακόμη πιο δύσκολος επειδή οι πραγματικοί ιδιοκτήτες ή ελεγκτές ενός σκάφους μπορούν πολύ εύκολα να κρυφτούν από τις σημαίες ευκαιρίας.
Ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού τόνισε πως «προτεραιότητα του ΙΜΟ είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια της ναυτιλίας και την πρόληψη της ρύπανσης. Όλα τα κράτη μέλη καλούνται να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί του ΙΜΟ εφαρμόζονται πλήρως σε όλα τα πλοία».
Τους τελευταίους μήνες, οι «σύμμαχοι» της Ρωσίας έχουν οδηγηθεί σε μαζικό ξεφάντωμα δαπανών, αγοράζοντας πάρα πολλά γερασμένα δεξαμενόπλοια προκειμένου να είναι έτοιμα για παράνομη δράση με αφορμή τις νέες κυρώσεις. Μάλιστα, φέρεται να έχουν ήδη σημειωθεί μερικά ατυχήματα με πρωταγωνιστές τα «αόρατα» πλοία, τους τελευταίους δύο μήνες.
Υπερ-κέρδη και vintage πλοία
Ο ναυλομεσιτικός οίκος Poten & Partners ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο «αόρατος« στόλος των δεξαμενόπλοιων πλησιάζει τα 300 πλοία, ενώ οι ναύλοι για τα φορτία από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν μπορεί να είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότεροι από αυτούς για νόμιμα ταξίδια. «Αυτά τα υπερ-κέρδη έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για καιροσκόπους να εμπλακούν σε αυτές τις συναλλαγές», σημείωσε ο Poten & Partners.
«Εάν η Ρωσία αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερα τέτοια πλοία, ο μέσος όρος ηλικίας των δεξαμενόπλοιων εξαγωγής θα αυξηθεί δραματικά και (δυστυχώς), το ίδιο και ο κίνδυνος ατυχημάτων», προειδοποίησε ο ίδιος οίκος.
Ένα άλλο ζήτημα ασφάλειας είναι τα μποτιλιαρισμένα πλοία σε κόμβους ανά τον κόσμο. Μια αυξανόμενη συμφόρηση καταγράφεται στα στενά του Βοσπόρου, όπου η απόφαση της Τουρκίας να αναθεωρήσει τα ζητούμενα περί ασφαλιστικής κάλυψης όλων των δεξαμενόπλοιων που διέρχονται έχει οδηγήσει σε τεράστιες ουρές και ατυχήματα στα αγκυροβόλια.
Πηγή: ΟΤ