Για τον διχασμό που υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με τις αναφορές στους θανάτους των εργατών στα έργα για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ γράφει το Euractiv.
Η επιτυχία της Ομάδας της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπάρξει ψήφισμα της τελευταίας στιγμής και όχι απλώς συζήτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» στο Σώμα της ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
- Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη η Εύα Καϊλή ως ύποπτη για διαφθορά
Έξι διαφορετικά ψηφίσματα βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, με ορισμένα να αποφεύγουν την αναφορά στους «θανάτους» των εργαζομένων κατά την προετοιμασία του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού τουρνουά παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ομάδα της Αριστεράς πρότεινε ένα ψήφισμα και όχι απλώς μια συζήτηση – όπως είχε προγραμματιστεί – σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του τουρνουά.
Το Euractiv πληροφορήθηκε ότι οι Πράσινοι, το κεντρώο κόμμα Renew Europe και ορισμένοι από τους Σοσιαλιστές (S&D), την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υποστήριξαν την πρόταση ψηφίσματος για να σταλεί «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στον κόσμο», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και του ΕΛΚ τάχθηκε κατά της έκδοσης ψηφίσματος.
Η στάση της Εύας Καϊλή
Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι το Κατάρ είναι «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».
«Το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει την ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε η ίδια.
«Ακόμα κάποιοι εδώ καλούν να τους κάνουν διακρίσεις […] τους εκφοβίζουν και κατηγορούν για διαφθορά όποιον τους μιλάει ή συμμετέχει. Αλλά εξακολουθούν να παίρνουν το αέριο τους, εξακολουθούν να έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», πρόσθεσε.
Το «λειψό» ψήφισμα του ΕΛΚ
Το Euractiv εξέτασε και τα έξι σχέδια ψηφίσματος που βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι και φαίνεται ότι μόνο σε αυτό του ΕΛΚ λείπει η λέξη «θάνατος».
Αντίθετα, το ΕΛΚ επικεντρώνεται στην ενεργειακή προοπτική του Κατάρ.
Όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες καλούν το Κατάρ σε ενισχυμένη έρευνα σχετικά με τους θανάτους των εργαζομένων που αναφέρθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης.
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε αμέσως κατά της δήλωσης Καϊλή.
«Δεν είναι μια άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες του κόμματός μας. Εμείς έχουμε άλλη θέση σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας», δήλωσε στο Blue Sky news.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, το σχέδιο ψηφίσματος του S&D είναι σκληρό προς το Κατάρ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θανάτους των εργαζομένων. Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία του Κατάρ για τη στρατηγική της ΕΕ, REPowerEU2.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που περιγράφει τη διοργάνωση ως «Παγκόσμιο Κύπελλο ντροπής» λόγω των 6.500 θανάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.
#Qatar2022 #WorldCup2022@SyrizaI @Left_EU pic.twitter.com/LpdA6aGnjq
— Kostas Arvanitis ? (@kostarvanitis) November 19, 2022
«Το προοδευτικό μέτωπο δεν έκανε την παρουσία του τόσο δυναμική όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις: Όπως και στην ψηφοφορία, έτσι και στη συζήτηση τα μέλη της ομάδας S&D εμφανίστηκαν αμήχανα και διχασμένα: κάποιοι σαφώς επικριτικοί, κάποιοι προσπαθούσαν να διατηρήσουν τις ισορροπίες και άλλοι ξεπλένανε ανοιχτά τους διοργανωτές», δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης στο Euractiv.
«Την Πέμπτη, στην ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μια σημαντική ευκαιρία να δείξει την «κόκκινη κάρτα στο «Παγκόσμιο Κύπελλο Ντροπής», αν φυσικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιλέξουν να ακούσουν την οργή εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και να παραμερίσουν γεωπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες», πρόσθεσε.