Πάνω του πήρε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, την υπόθεση της εμπλοκής με το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου της πόλης, το οποίο είναι «μπλοκαρισμένο» εδώ και μήνες, λόγω της μη υπογραφής της συμπληρωματικής σύμβασης που ζητεί ο εργολάβος από την Περιφέρεια Αττικής (που είναι και ο φορέας εκτέλεσης και διαχείρισης του έργου). Μία εξέλιξη που οδήγησε πρόσφατα την εργολήπτρια εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.» να αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζορμπάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, έκανε πρόταση στον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, να προχωρήσει στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος θα αναλάβει το επιπλέον κόστος των εργασιών εκβραχισμών, που φθάνει τα περίπου 1,413 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος ξεκίνησε με μία συνοπτική αναδρομή στο ιστορικό του νέου δημαρχείου, από το 1969 που δεσμεύθηκε ο χώρος, μέχρι και τη στιγμή που φθάνουν τα τεύχη δημοπράτησης στα γραφεία του Δήμου. Εκεί ήταν που ο κ. Ζορμπάς εντοπίζει το «φάουλ», όπως το χαρακτήρισε, δηλαδή ότι σε αυτά δεν είχε οριστεί τιμή μονάδος για εκβραχισμούς, με αποτέλεσμα όταν αυτά πήγαν στην Περιφέρεια Αττικής να εντοπιστεί η έλλειψη και να ζητηθεί η διόρθωσή της.
Αν και ο δήμαρχος εξέφρασε την απορία του πώς η μελετητική εταιρεία δεν είχε συμπεριλάβει στα τεύχη δημοπράτησης τους εκβραχισμούς, εντούτοις είπε ότι στη συνέχεια υπήρξαν συνεννοήσεις, οπότε αποκαταστάθηκε εν μέρει η παράλειψη, όχι όμως στον βαθμό που θα κάλυπτε το συνολικό σχετικό κόστος του εργολάβου. Κι αυτό καθώς κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος του έργου και θα δημιουργούσε την ανάγκη υπογραφής νέας προγραμματικής σύμβασης, που ουσιαστικά θα έθετε την όλη διαδικασία από την αρχή. Ωστόσο, κάπου εκεί «έμπλεξαν» τα πράγματα, αφού οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος αυτό στα 1,413 εκατ. ευρώ, το οποίο και η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι βαραίνει τον Δήμο, με βάση το άρθρο 7 της προγραμματικής σύμβασης.
Κι εδώ ακριβώς, έρχεται ο δήμαρχος -παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον περιφερειάρχη, δεν θεωρεί πως αποτελεί υποχρέωση του Δήμου η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων εργασιών- να αναλάβει τον σχετικό… λογαριασμό, τον οποίο και θα αποπληρώσει σε δόσεις που θα συμφωνηθούν με την Περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο, ο κ. Ζορμπάς έκανε και δύο διευκρινίσεις επί του θέματος και συγκεκριμένα: πρώτον, ότι το αναφερόμενο ποσό είναι εκτίμηση και μπορεί στο τέλος να είναι μικρότερο από την αρχική πρόβλεψη και δεύτερον, ότι βρίσκεται σε ισχύ η προοπτική το ποσό αυτό να αποπληρωθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον κ. Ζορμπά, όταν είχαν συναντηθεί για το θέμα. Μάλιστα, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι η δέσμευση αυτή επαναβεβαιώθηκε από την πλευρά του υπουργού πριν από λίγες μέρες.
Μάλιστα, σε ερώτηση του «Ε» γιατί αφού υπήρχε και η νέα δέσμευση του υπουργού, χρειάστηκε να αποστείλει και επιστολή ο δήμαρχος στην Περιφέρεια Αττικής και να δεσμευτεί για την πληρωμή από τον Δήμο των επιπλέον εργασιών, ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι αυτό έγινε για να διασφαλιστεί από δύο «δρόμους» ότι η Περιφέρεια σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει το σχετικό κόστος και να προχωρήσει έτσι στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης.
Πατήστε στον σύνδεσμο για να δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη Τύπου του Β. Ζορμπά:
Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος θεώρησε ότι δεν είναι μεγάλο το επιπλέον κόστος για την πόλη, η οποία θα αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο δημαρχείο, το οποίο μάλιστα θα της εξοικονομήσει και ένα ποσό της τάξεως των 500.000 ευρώ ετησίως, που καταβάλλει σήμερα για μισθώματα.
Πάντως, ενδιαφέρον είχε ότι ο κ. Ζορμπάς δεν θέλησε να ασκήσει κριτική στην προηγούμενη διοίκηση του κ. Γιάννη Σταθόπουλου για τον γενικότερο χειρισμό -«ντρίμπλα» τον χαρακτήρισε- στο θέμα της τευχών δημοπράτησης, απεναντίας επανέλαβε για παραπάνω από τρεις φορές ότι και ο ίδιος, εάν είχε να αντιμετωπίσει αντίστοιχη κατάσταση (δηλαδή την ανάγκη διόρθωσης των τευχών δημοπράτησης, έστω και με τον τρόπο που έγινε) θα έπραττε αναλόγως. Κι αυτό γιατί, όπως πρόσθεσε, είναι λογικό μια δημοτική αρχή να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη «φιλική» περιφερειακή διοίκηση και να μη ρισκάρει να χάσει τη χρηματοδότηση του έργου.
Επίσης, ο δήμαρχος θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης και να αρχίσουν γρήγορα εκ νέου οι εργασίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, αν η υπόθεση οδηγηθεί σε «ναυάγιο», θα δημιουργήσει άλλη μια «τεράστια τρύπα» στο κέντρο της πόλης (μετά το κολυμβητήριο), που «εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την Περιφέρεια Αττικής, όσο και για τον ίδιο τον Δήμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και στην επιστολή του προς τον περιφερειάρχη.
Όσον αφορά, τέλος, την αυριανή (8/12) συνάντησή του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα, είπε ότι θα περιμένει να ακούσει τις προτάσεις τους και «μακάρι να έχουν να προτείνουν κάποια καλύτερη λύση», όπως είπε. Ωστόσο, όταν το «Ε» τον ρώτησε τι νόημα έχει η αυριανή συνάντηση, αφού ο ίδιος ήδη ανέλαβε πρωτοβουλία να δεσμευθεί έναντι της Περιφέρειας Αττικής για την αποπληρωμή των τελευταίων εργασιών, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ως υπεύθυνος δήμαρχος έχει χρέος να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί το έργο, αλλά παραμένει ανοιχτός σε κάθε καλύτερη πρόταση…
Πάντως, ακόμη κι αν όλα από εδώ και πέρα εξελιχθούν ομαλά, το νέο δημαρχείο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν το 2026, αφού -όπως ενημέρωσε και ο δήμαρχος- υπήρξε παράταση 40 μηνών της προγραμματικής σύμβασης, η οποία και έλαβε το «πράσινο φως» και από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής.